Szülei nélkül hallgattak ki egy 14 éves fiút a rendőrök

2017.10.31. 11:37

Súlyos visszásságot okozott a szolnoki rendőrség, amikor megfelelő jogalap nélkül állított elő és hallgatott ki tanúként egy 14 éves, enyhe értelmi fogyatékos gyermeket, állapította meg az alapvető jogok biztosa. Székely László arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülőnek joga van jelen lenni a kiskorú tanú kihallgatásán.

Az ombudsman hivatala az MTI-nek küldött közleményben azt írta: egy 14 éves fiú édesanyja fordult az alapjogi biztoshoz. Beadványában azt kifogásolta, hogy a Szolnoki Rendőrkapitányság rendőrei a fiát az ő tudta és értesítése nélkül állították elő, első kihallgatásán sem védő, sem ő nem lehetett jelen. A nő azt állította: fiát a rendőrök megverték és ezzel arra kényszerítették, hogy ismerjen be egy bűncselekményt.

Az ombudsman vizsgálatot indított az ügyben, a beadvány bántalmazásra vonatkozó részét pedig elküldte a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

A rendőrség szerint a gyermeket szóban idézték be, majd bekísérték a rendőrségre. A büntetőeljárási törvény azonban kimondja, hogy a 14 évnél idősebb kiskorút közvetlenül kell beidézni, az idézésről pedig a szülőt tájékoztatni kell. Az anya nem tudott az idézésről, ezt cáfoló dokumentumot a rendőrség sem mutatott be.

Az ombudsman megállapította, hogy a szülő értesítésének elmulasztásával végrehajtott idézés nem egyeztethető össze a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvével, valamint sérti az érintett gyermek tisztességes eljáráshoz való jogát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy gyermek kihallgatásakor a szülő értesítését és jelenlétének biztosítását még az eljárás halaszthatatlansága miatt sem lehet mellőzni.

Székely László szerint nem zárható ki, hogy a rendőrség úgy akart információt szerezni egy ügyben, hogy tanúkihallgatás formájában valójában gyanúsítotti kihallgatást végzett. Az alapvető jogok biztosa az illetékes rendőrségi és ügyészségi vezetők intézkedését kérte ahhoz, hogy ne ismétlődhessenek meg hasonló esetek.