A külügy bejelentkezett II. János Pál szobrának keresztjéért

2017.11.02. 13:38

A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez - jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter. 

A tárcavezető jelezte, hogy a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak tőlük. Hozzátette: a keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be - írta az MTI. 

Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából "elképesztően káros" minden olyan döntés, amely képmutató módon, a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el.

Egyelőre még nem biztos, hogy a kereszt bárhova is megy (nemhogy Budaörsre), ugyanis a Telegraph cikke szerint a Ploermel polgármestere fontolgatja a város státuszának megváltoztatását, amely lehetővé tenné, hogy ne kelljen eltávolítani a keresztet.