Fidesz-pénzből alakultak, szerintük a civilség lejáratódott

2017.11.02. 10:31

Tanulságos interjút adott Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a csütörtökön standokra került 168 Órának.

Mi is az az Alapjogokért Központ?, teheti fel a kérdést a tisztelt olvasó. A válasz: valami olyasmi, mint az állami 100 milliókból működő Civil Összefogás Fórum, a CÖF.

Az Alapjogokért Központ is "független, jogi szakértőként" tűnik fel a médiában, ad ki közleményeket, amik gyakorlatilag egy az egyben a kormány illetve a Fidesz álláspontját erősítik, olykor helyettük kommunikálva.

Szánthó ezt a szoros és kiszámítható viszonyt nem is titkolja. Az interjúban elismeri, megalakulásukhoz a Fidesz pártalapítványához fordultak segítségért.

A Fidesz pártalapítványa

azokat a szempontokat tartja fontosnak, amiket mi.

30 millió forintot kaptak a Fidesz pártalapítványától. Aztán a Magyar Nemzeti Bank alapítványi hálózatához is fordultak. Onnan is kaptak pénzt, és

kifejezetten büszkék vagyunk rá.

Szerinte amúgy a civil mint jelző egyszerűen lejáratódott. Elveszítette azt a mítoszt, hogy szakmai, objektív érdek- és értéksemleges világot képvisel, mondja Szánthó Miklós. Amúgy két esetet felsorol, amikor nem egyezett a Fidesz és a szervezetük véleménye.

Egy, az orosz propagandáról szóló írásban az Alapjogokért Központra mint független civil szerepben tetszelgő szervezetre utalnak, aminek az őket pénzelő kormány és Fidesz védelme lenne a célja, úgy reagált, az orosz párhuzamot kikéri magának, és szerinte csak a balliberális elemzők frusztrációja érződik a kritikákban.

Szerinte jogilag nincs kampány, a kormányzat mostani, nemzeti konzultációs kampánya politikai értelemben esik csak kampányidőszakra. És ez amúgy "kreatív politikai megoldás" a részükről.

Hogy Őcsényben egymásnak estek az emberek, amikor kiderült, hogy már hivatalosan is elfogadott, menekülstátuszban lévő emberek szeretnének ott nyaralni, arra azt mondta, egy falusi adok-kapok nem kivételes. Szerinte egy kocsmai verekedéshez lehet habitusában hasonlítani a történteket.