A kormány kéthónapos határidővel fog válaszolni az Európai Bizottságnak

2017.11.06. 19:18

A kormány nem az Európai Bizottság (EB) által megadott, az általánosnál rövidebb, egy hónapos, hanem két hónapos határidő szerint válaszol a civil szervezetek átláthatóságát érintő kötelezettségszegési eljárásban érkezett bizottsági véleményre, és visszautasítja, hogy a bizottság "indokolatlan és hátrányos" módon tűz ki határidőket az országgal szemben - írja az MTI.

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint a kötelezettségszegési eljárás, amely amiatt indult júliusban, hogy a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény összhangban van-e az uniós joggal, október 4-én lépett újabb szakaszába, amikor megérkezett a bizottság indokolással ellátott véleménye. Ebben az EB az általános gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidőtől eltérően ismételten egyetlen hónapot ad a magyar válasz kidolgozására, amelyet tehát a bizottsági kérésnek megfelelően november 5-ig kellene megküldeni.

Völner Pál államtitkár szerint ezzel a bizottság "öt hónapon belül immáron hetedik alkalommal" ír elő egy hónapos vagy még rövidebb, négy-, illetve kéthetes válaszadási határidőt, így három különösen bonyolult kötelezettségszegési ügyben (kvóta, civil szervezetek átláthatósága, nemzeti felsőoktatási törvény módosítása) kellett párhuzamosan, indokolatlanul rövid határidők mellett megtenni a magyar észrevételeket. Ez Völner szerint jogilag is aggályos, mert azzal, hogy az időt lerövidítik, egy precíz válasz összeállítását is megnehezítik.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a bizottság éppen ezekben az ügyekben a szokásos eljárásrendtől eltérően, gyorsítva, "példát statuálva" akar döntést kierőszakolni. Az államtitkár szerint a kormány eddig minden határidőnek meg tudott felelni, de "jogilag nonszensznek" tartják a határidők lerövidítését ezekben a reflektorfényben lévő ügyekben, erre szeretnének rámutatni ezzel a demonstratív lépéssel.