Az MSZP-sek terjesztik, hogy megállapodtak Gyurcsánnyal, de nem

2017.11.07. 12:31

Botka László visszalépése után villámgyorsan asztalhoz ült az MSZP és a DK vezetése, hogy aztán hetek óta zárt ajtók mögött vitatkozzanak arról, hogyan is képzelik a közös indulást 2018-ban.

Ha más újságokban ilyesmiket olvasnak, hogy megszületett a megállapodás, megállapodtak az egyéni jelöltekről a felek, vagy ha egyetlen politikus nyilatkozik a körzetek elosztásáról, akkor először kezdjenek kételkedni. A megállapodást ugyanis feltehetően közösen jelentik majd be a pártvezetők, a nyilatkozatok pedig úgynevezett kavarások, amelyekkel a politikusok nyomást akarnak helyezni a tárgyalófélre.

Az elmúlt napokban szocialista politikusok nyilatkoztak úgy, mintha már megállapodtak volna Gyurcsánnyal:

  • Molnár Gyula MSZP-elnök a Klubrádióban olyasmit mondott, hogy 60-40 arányú elosztásban állapodott meg az MSZP és a Demokratikus Koalíció az egyéni kerületekben koordináltan induló jelöltjeikről, és már csak néhány egyéni körzetről nem egyeztek meg (106 van összesen). 
  • Kovács László volt pártelnök kedd reggel a Kossuth Rádióban kijelentette: a 106 körzetből 62:44 lesz az arány a szocialisták javára. Kovács szerint az MSZP kompromisszumkészségét jelzi, hogy elfogadták a DK javaslatát a jelöltek arányáról.

Ezek a kijelentések azért érdekesek, mert egy szó sem igaz belőlük. A DK kedden közleményt adott ki arról, hogy "dacára az ellentétes hírek és nyilatkozatok sorozatának,

ez ideig nem született megállapodás a demokratikus ellenzéki pártok között az egyéni választókerületi koordinált jelöltállításról, így az MSZP és a DK sem állapodott meg a körzetekről.

Az ezekről szóló tárgyalások az elmúlt napokban is folytak, a DK vezetői találkoztak az MSZP, az Együtt-Párbeszéd és a MoMA képviselőivel is."

A tárgyalások tehát zajlanak, és úgy tudjuk (figyelem, MSZP-s és DK-s is ugyanazt mondta az Indexben háttérben!), hogy eddig főként arról zajlott a vita, hogy közös vagy koordinált indulás legyen. És hogy kell-e közös miniszterelnök-jelölt, például Balázs Péter.

Konkrét számok eddig egyszer hangoztak el, az MSZP 75-31 arányt tartott volna megfelelőnek az MSZP javára, de Gyurcsány ezt kevesellte. Egyrészt mert a DK-t erősebbnek tartja, másrészt pedig mert a DK-sok az Együtt-Párbeszédet is szeretnék már az asztalnál látni, és az egyéni koordinálásba bevonni. Az MSZP azonban előbb kétpárti megállapodást akar. Erről a 60-40-es arányról a szocialisták csak azután küldtek az MSZP-nek ajánlatot, hogy Molnár Gyula a Klubrádióban beszélt róla.

A volt MSZP-pártigazgató romokban látja pártját

Közben az MSZP-sek mintha engednének abból, hogy közös lista legyen, és a saját színszoci listájukat kezdik összeállítani. Ennek persze lesznek vesztesei, például Velez Árpád volt pártigazgató, jelenlegi országgyűlési képviselő, akiben a napokban tudatosulhatott, hogy nem lesz befutó helyen.

Velez írt Molnár Gyula pártelnöknek pár napja egy levelet, amelyből a HírTv idézett hétfőn. Velez azt írta, hogy nem kíván indulni a választáson, mert "romokban van" a párt. Azt írta a pártelnöknek:  "építeni azóta sem építettél semmit, valódi politikai alternatívát nem nyújtottál, és ugyanazt a rombolást folytattad, amelyet már a pártelnöki kampányban elkezdtél."

Velez szerint "katasztrofális, hogy a legyengített MSZP ilyen állapotban kényszerül szövetséget kötni, aminek eredményeképpen a vezetéseddel átjátszod a párt több nyerhető körzetét a DK-nak. Ez a te bűnöd.

Miközben építettétek a DK-t, a saját pártunk romokban.

Itt tartunk tehát november 7-én.