Változások lesznek a bölcsődékben és óvodákban

D KOM20141006001
2017.11.08. 11:46

Megalakult a családügyi kabinet. A budapesti alakulóülésen szerdán szó esett a Kopp Mária szociológus nevét viselő népesedéspolitikai intézet felállításáról, jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Balog Zoltán azt mondta, várhatóan havonta ülésezik majd, és javaslatokat, ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak, döntéseket azonban nem hoz. 

Most szó volt

  • a kétgyerekesek családi adókedvezményének jövő évi ötezer forintos emeléséről
  • a diplomás gyed két évre bővítéséről
  • a 2018-tól a külföldön születő magyar gyerekek után is igényelhető anyasági támogatásról
  • a babakötvényről

Ezeket a gyerek születése utáni fél évben lehet igényelni, tehát már a 2017 júliusa után született gyerekeknek is járnak. Szlovákiában és Ukrajnában magyar igazolvány bemutatásával is kérhetők.

A miniszter szólt arról is, hogy a hagyományos bölcsődék esetében 15-ről 25 százalékra, mini bölcsődék esetében pedig 50 százalékra növelik az ellátási területen kívülről fogadható gyermekek arányát, írja az MTI.

December 1-jével létrejön a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs), amely családpolitikai és népesedési kérdések kutatásával foglalkozik majd, ezzel is segítve a kormányzati döntéshozatalt, mondta Novák Katalin.

Van bent a parlament előtt egy törvényjavaslat, amely szerint 2018-tól a súlyosan beteg gyereküket legalább 20 éven át ápoló szülők nyugdíjba vonulásuk után havi 50 ezer forint nyugdíj-kiegészítést kapnak. Ez az intézkedés körülbelül 900-1000 embert érint.