A külügy havi 1,8 millióért bérelt egy villát Zaid Naffától

2017.11.08. 14:15

Több év után derült ki, hogy milyen mértékű pénzmozgás volt a Külügyminisztérium és Zaid Naffa között. Azt eddig is lehetett tudni, a külügy Jordánia tiszteletbeli konzuljától bérli az ammáni magyar nagykövetség épületét, csak éppen azt nem, hogy pontosan mióta és mennyiért. Amikor 2015 tavaszán a Népszabadság rákérdezett erre a szerződésre, nem kapott választ. 

Most Demeter Márta LMP-s képviselő kérdésére Íjgyártó István, a KKM államtitkára elárulta, hogy az ammáni magyar nagykövetség épületének (villa+rezidencia) használatáért 2003-tól évente 50 ezer dollárt, 2007-től évente 80 ezer dollárt, 2013 januártól 2013 áprilisig pedig havi 6666 dollárt fizetett a külügy Zaid Naffának. 

A legutóbbi, 2013-ban megkötött szerződés szerint egyébként valamennyivel kevesebbet kellett fizetni (havi 1,8 millió forintot) az ingatlanért Naffának, mint a Gyurcsány-kormány alatt. De hogy a külügy már a szocialista kabinetek idején is közel volt Naffáékhoz, azt jól mutatja, hogy 2003 óta tőlük bérelték a nagykövetség épületét Jordániában, viszonylag baráti áron. 

Érdekesség, hogy Zaid Naffa éppen azóta tiszteletbeli konzul Magyarországon, amióta a hazai külügy szerződéses viszonyban áll vele. Naffáék a hazai politikai elittel elég szorosan összefonódtak, erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk

Íjgyártó levelének furcsasága, hogy egyébként Demeter Márta nemcsak azt kérdezte Szijjártó Pétertől, hogy van-e a külügynek szerződése Naffával, hanem hogy hány közös rendezvényen vett részt Zaid Naffa és Orbán Viktor, utóbbira azonban nem jött válasz. 

Az LMP-s politikus kérdése azért merülhetett fel, mert nemrég derült ki, hogy Naffa megbukott a TEK átvilágításán. Naffa személye azért fontos, mert az ő vacsoráján találkozott Orbán a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaonnal, akivel nemcsak úgy mellékesen összefutottak, hanem egymás mellett is ültek az asztalnál