Migránsbarát püspök Beer Miklós?

2017.11.09. 09:13 Módosítva: 2017.11.09. 09:13

Interjút készített a Magyar Idők Beer Miklós püspökkel, aki az őcsényi ügy kapcsán keményen bírálta a keresztények és az egyház hozzáállását a menekültekhez. Az interjúkérdések nagy része Brüsszel, a liberális és ateista erők keresztények elleni áskálódására irányul, majd Beer Miklós olyan kérdést kap, hogy "Önt egyes orgánumok egyfajta migránsbarát püspökként tartják számon". A kérdés aztán azzal folytatódik, hogy az őcsényiek "talán csak éltek a gyanúperrel a múlt példái alapján", és "ha egy liberális NGO azt ígéri, hogy menekültek jönnek, nem agresszív elemek, annak nem lehet hitelt adni",  miután "a betörőket nem vehetjük egy kalap alá azokkal, akik kopognak az ajtón".

Beer Miklós nem dőlt be a kérdésnek. Azt mondja: ő kezdettől fogva azt állította,  hogy humánusan kell kezelni a migrációs helyzetet, de ha valaki bebocsátást kér, ne az ablakon és a kerítésen keresztül törjön ránk. A püspök szavai szerint

a valódi bajbajutottak szerények és nem követelőzők.

Szerinte Ferenc pápát is félre szokták magyarázni, mert ő a valódi menekültekről beszél.

Beer Miklós aztán ezt mondja:

féltem a népemet, mert ha a negatív tapasztalatok hatására megcsontosodik bennünk a gyanakvás, akkor is elmegyünk majd a rászorulók mellett, amikor tényleg kötelességünk volna a segítségnyújtás.  

A Migration Aid civil szervezet kirándulást szervezett a magyar állam által oltalmazotti státuszba vett, azaz hivatalosan is elismert menekülteknek. Nőket és gyerekeket akartak elszállásolni egy őcsényi panzióban, de a falu lakossága fellázadt a kezdeményezés ellen. A panziós autójának kerekét kiszúrták, az ügyben lakossági fórumot tartottak, majd a polgármester lemondott a lakók reakciói láttán. 

Beer Miklós az eset után azt nyilatkozta: szégyelli magát a történtek miatt, és azért is, mert hasonló lehetőséget ő is ajánlott, de egyházközségek sem jelentkeztek menekültek elszállásolására. Később Székely János szombathelyi megyéspüspökvállalta, hogy szívesen vendégül látja az Őcsényből kiutált menekülteket a püspökségen.

Az ügyről Erdő Péter esztergom-budapesti érsek nem volt hajlandó nyilatkozni, az Őcsényben történtekről pedig Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: "nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket" az őcsényiek.