Orbán nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulatot lát

Image uploaded from iOS (1)
2017.11.12. 17:49

Maratoni, több mint hatórás kongresszust tartott vasárnap a Fidesz. A lényeg röviden: 

  • Orbán Viktort újabb két évre a Fidesz elnökének választották. A párt küldöttei körében a kormányfő népszerűsége töretlen, állótapssal fogadták, a beszédet is többször szakította félbe taps. 
  • A miniszterelnök beszéde az elmúlt években kipróbált, bevált panelekből építkezett: kormányzati eredmények, Soros-terv, a Nyugat hanyatlása. Mutatott egy biztos elemet is a Fidesz eljövendő negatívkampányából: hosszan sorolta, miket nem szavazott meg az ellenzék 2010 óta. 
  • Orbán egészen biztos benne, hogy a nyugati elit korának vége lesz Európában, ez csak idő kérdése szerinte. A biztosíték erre szerinte a keményen dolgozó emberek, akik a megélhetésükért küzdenek, biztonságot és rendet akarnak, nem pedig a fogyasztói kultúra őrületét. 
  • Orbán egyik meghatározó állítása az volt, hogy itthon nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van. Ennek azért ellentmondanak a közvélemény-kutatások, amelyek közül sok arra az eredményre jut, hogy többen akarják leváltani a kormányt, mint ahányan a maradása mellett vannak. Igaz, a Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt.
  • A kongresszus visszatérő eleme volt az ellenzék szapulása. Az MSZP-vel kapcsolatban felmerült, hogy akár meg is szűnhetnek a 2018-as választás után, a Jobbikról pedig azt mondták, hogy cicapárt, és a burkolt buzizás sem maradt el, amikor azt mondták, hogy a Jobbik székházából valamikor szépségszalon lehet. 
  • A kongresszus legcikibb, és talán legsokatmondóbb pillanata, hogy a fideszes küldöttek körében mennyire sok volt már a sorosozás. Rogán Antal megpróbált viccet csinálni belőle, de senki sem nevetett a "poénján". (A poén az akart lenni, hogy Rogán azt mondta, "van egy ember és van egy terve. Ezt már tudjátok, ugye?" . majd mosolyra húzta a száját, hatásszünetett tartott, de se nevetés, se taps nem követte törekvését.) 
  • A legviccesebb az volt, amikor Selmeczi Gabriella elmesélte, hogy Balog Zoltán énekelt a fideszes képviselőknek egy kihelyezett frakcióülésen, amikor nem hagyták aludni a hangoskodásukkal. 
  • Schmitt Pál elárulta, hogy a nemrég még 2024-es olimpiát tervező Orbán már a 2032-es olimpiarendezésről álmodozik. 
  • Általánosságban elmondható, hogy a Fidesz nagyon egységes, politikai széthúzásnak, érdekellentéteknek nyoma sem volt a sorok között. Nem szóltaltak meg a párttal és az iránnyal kritikus hangok, annyi hangzott el, hogy a Fidesz lehetne még családbarátabb. 

Az eseményről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. 

Orbán Viktor beszédének legfontosabb mondatai pedig itt tekinthetők meg: