Kiszabadított magyar túsz: Nem volt egy úttörőtábor

2017.11.12. 16:03

A körülményekhez képest jó egészségnek örvend és már a családjával van az a magyar férfi, akit október 21-én raboltak el nigériai kalózok, és most szabadult ki, mondta az M1-en Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, írja az MTI. Hajdu elmondta, a férfit nehéz körülmények között tartották fogva, a túszejtőket még keresik.

A főigazgató beszámolt arról is, hogy a férfi azt mondta, a túszejtők nem bántották,

de nem volt egy úttörőtábor.

Hajdu János hozzátette: a magyar férfi jól felkészült, mentálisan is "rendben lévő" ember.

A műsorban felidézték, hogy a férfi azon a német konténerszállító hajón dolgozott, amely Egyenlítői-Guinea fővárosából, Malabóból indult, végcélja pedig a Libériai Monrovia lett volna. A hajó a tervek szerint a nigériai Onnéban kikötött volna, de még a tengeren motorcsónakos fegyveresek megtámadták.

Rövid tűzpárbaj után a 18 fős legénységből a magyar férfin kívül egy ukrán és négy Fülöp-szigeteki férfit ejtettek túszul. Hajdu azt mondta, az ügy nem zárult le a magyar férfi kiszabadításával és hazahozatalával, a német szolgálatokkal együtt tovább nyomoznak és keresik a túszejtőket.

A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal adatai szerint az idén szeptemberig elrabolt 49 tengerészből 39-et ebben a térségben ejtettek túszul fegyveresek.

Szombaton közleményben közölte a TEK, hogy kiszabadult és szombaton TEK munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az október 21-én elrabolt magyar férfi.