A KDNP adott egy tippet a Momentumnak

2017.11.13. 13:56
Az MSZP a focisták veresége, az LMP a dolgozói szegénység, a Jobbik a bankokkal való összejátszás miatt bírálta a kormányt. A KDNP viszont a Momentumot, a Fidesz a liberálisok gondolkodásmódját bírálta. Parlamenti hétfő.

A magyar labdarúgó válogatott teljesítménye is téma volt hétfőn a parlamentben. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ugyanis napirend előtti felszólalásában a Fidesz és a kormány fejére olvasta, hogy a focira költenek az egészségügy helyett.

Tóth szerint a kormány az adófizetők pénzéből több száz milliárd forintot költ focira, több 100 ezer ember közelében azonban eközben "nincs háziorvos, nem jutnak gyógyszerhez, retteghetnek a kórházi fertőzésektől". A dolog a szocialista politikus szerint azért is fájó, mert a múlt héten a magyar focisták újabb történelmi vereséget szenvedtek Luxemburg válogatottjától, és

ezt az eredményt ingyen is el lehetett volna érni.

Tóth azt mondta, hogy a focira költött pénz jobb helyen lenne a háziorvosoknál, ápolóknál, kórházaknál. És az sincs rendben, hogy "van propagandaminisztérium, de nincs egészségügyi minisztérium", "vannak milliárdok konzultációra, de kórházi fertőzésekre nincs". Ezt az igazságtalanságot kell megszüntetni, ezért szerinte kormányváltás kell. Míg a fideszeseknek a foci az első, a szocialistáknak a magyarok egészsége - mondta Tóth Bertalan.

A felszólalásra Rétvári Bence, az Emmi államtitkára reagált rögtön azzal a megjegyzéssel, hogy a magyar focisták teljesítményét lehet vitatni, de

az MSZP még a focinál is gyengébben teljesít.

Ezután pedig bemutatta fideszes nézőpontból az MSZP teljesítményét az egészségügy területén. Rétvári szerint az szocialisták a kormányzásuk idején elvettek egyhavi bért minden egészségügyi dolgozótól, "mind a 95 ezer egészségügyi dolgozó zsebéből kivett egyhavi bért", 16 ezer ágyat szüntettek meg, 6 ezer embert küldtek el a magyar egészségügyből, sőt, patikák bezárásához is asszisztáltak a korlátok nélküli privatizációval.

LMP: Nagy a dolgozói szegénység

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője a dolgozói szegénységről beszélt. szerinte Magyarországon aki tisztességgel ledolgozik napi 8 órát, közel sem biztos, hogy meg is tud belőle élni, 1,2 millió dolgozó ember keresete még a létminimumot sem éri el. A kormány által eredményként elkönyvelt 4,4 millió adózót pedig olyan áron érték el, hogy megadóztatták a minimálbéreseket - jelezte a politikus, aki szerint a kormány "perverz újraelosztást" és "népnyúzó adórendszert" vezetett be.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt válaszolta: a baloldal saját kilátástalan helyzetét próbálja az egész országra kivetíteni, de ettől még az ország fontos eredményeket tudhat magáénak. Egyre többen dolgoznak, nő a gazdaság, emelkednek a bérek, az energiaárak negyedével csökkentek, és otthonteremtési program indult - sorolta.

Jobbik: Nem engedhető meg a bankok szabadrablása

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke vérlázítónak nevezte, hogy míg több ezer devizahitel-károsult család van az országban, addig a bankok által tavaly realizált nyereség 456 milliárd forintos rekordbevételből adódik, az idén pedig további "brutális" nyereségre számíthatnak a pénzintézetek, amelyeket a kormány "állítólag" elszámoltatott.

Magyarországon rekordnyereséget érnek el a bankok az ügyfeleken - mondta, kifogásolva a bankadó csökkentését, majd azt is, hogy a Fidesz-KDNP nem hajlandó tárgyalni az adósok elsétálásának jogáról. "Szükség van hitelezésre, jól működő kereskedelmi bankokra, de nem engedhető a nyerészkedés, szabadrablás" - mondta a képviselő.

Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára úgy reagált: a devizahiteleseket segítő intézkedések nagy részét az ellenzék nem szavazta meg, pedig egy gombnyomással segíthettek volna a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek. A kormány a bankokat is elszámoltatta - jelentette ki, arra is emlékeztetve, hogy a jelenlegi kabinet vezette be a bankadót.

KDNP: A Momentum valódi nemzeti ügyet is támogathatna 

Gaal Gergely KDNP-s képviselő bírálta, hogy a Momentum népszavazást kezdeményezett a civiltörvény visszavonásáról. Ahogyan a magyar olimpiát megfúró akciójukkal a nemzeti összefogás lehetőségét gyengítették, úgy mostani akciójukkal a magyarság biztonságát veszélyeztetik - jelentette ki. Szerinte a törvényre azon szervezetek átláthatósága miatt van szükség, amelyek Soros György alapítványának megfelelően a migránspárti politikát, a bevándorlást támogatják. 

Szerinte az előző nemzeti konzultáció eredményei szerint a válaszadók 99 százalékának véleményével megy szembe a Momentum, akik akár valódi nemzeti ügyet is támogathatnának, például az őshonos kisebbségek európai uniós jogvédelmét.  (A felszólalás azért parádés, mert a Momentum épp támogatja ezt.)

Völner Pál válaszában kijelentette: a Momentum kétségbeesett akciója nem több, mint a Soros-hálózatot védő megmozdulás, azon civilek védelme, akik nem kívánják átláthatóvá tenni gazdálkodásukat, külföldi hátterüket. 

Fidesz: Az európai liberálisok lábbal tipornák a magyar szuverenitást 

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetőjének álláspontját bírálta - mondván, Guy Verhofstad szerint az EP elnöke berendelheti a magyar nagykövetet, ő pedig betilthatja a magyar nemzeti konzultációt. Szerinte amit az európai liberálisok képviselnek, kizárólag egy diktatúrában lenne tartható, ugyanis ahol megkérdezték az embereket a korlátlan bevándorlásról, ott azt elutasították. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy felelt: jogi értelemben is elkezdték betonba önteni a betelepítési programot Brüsszelben, a többi közt azzal a bizottsági döntéssel, amellyel felső létszám nélküli betelepítési eljárást valósítanának meg anélkül, hogy figyelembe vennék a nemzeti parlamentek véleményét. 

Dömötör Csaba
Dömötör Csaba
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Hiába kérte, nem függesztették fel Hadházy Ákos mentelmi jogát  

Az Országgyűlés arról döntött 22 igen és 117 nem szavazattal, hogy - a mentelmi bizottság ajánlásával összhangban - nem függeszti fel Hadházy Ákos (LMP) mentelmi jogát. Az erre irányuló kérelem egy magánvádas ügyben érkezett Simonka György fideszes képviselőtől.

Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke elmondta: Hadházy Ákos Békés Megyei Hírlapban tett egyik nyilatkozatát Simonka György (Fidesz) rágalmazásként értékelte és feljelentést tett. 

Hadházy Ákos a szavazás előtt hozzászólásában azt kérte, függesszék fel mégis a mentelmi jogát, ő nem szeretne emögé bújni, és azt szeretné, ha Simonka György sem tenné ezt.