A pártok vezetői vagyonukkal felelnek, ha nem érik el a választáson az 1 százalékot

2017.11.14. 10:56

Döntött a parlament a kampányfinanszírozási törvény módosításáról, amit a fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert kezdeményezett, az MSZP-s Bárándy Gergely javaslatára pedig tovább szigorítottak. Eszerint

az egyéni jelöltekhez hasonlóan mostantól a pártoknak is kötelező visszafizetniük az államtól kapott kampánypénzt, ha a választásokon nem érik el az 1 százalékot.

Ha ezt az adott párt határidőre nem teljesíti, akkor annak vezető tisztségviselőjének kell kifizetnie. Ha ők sem fizetik vissza időben, a kincstár megkeresésére a NAV intézkedik a vezető tisztségviselővel szemben a tartozás behajtása iránt.

A 2 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott törvény arról is rendelkezik, hogy az Állami Számvevőszék az általános országgyűlési választást követő egy éven belül hivatalból ellenőrzi a támogatás felhasználását azoknál a pártoknál, amelyek a pártlistákra leadott összes érvényes szavazat legalább 1 százalékát megszerezték.

Az MSZP frakcióvezetője hétfőn nehezményezte, hogy miközben ők a törvény kidolgozásában és megszavazásában is részt vettek, a Fidesz az igazságügyi bizottságban még tárgysorozatba sem vette azt a 8 ellenzéki párt által kidolgozott, arányos választási rendszerről szóló javaslatukat, amit a Közös Ország Mozgalom sürgetett - erről itt olvashat bővebben.

Szigorították a Btk-t is : eltiltják foglalkozásuk gyakorlásától a pedofil bűncselekmények elkövetőit

Három tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés a fideszes Répássy Róbert, Németh Szilárd, Selmeczi Gabriella és Horváth László előterjesztését a Btk. módosításáról, ami szerint véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek el a nemi élet szabadsága, a nemi erkölcs elleni bűncselekményt.

Az elfogadott Btk.-passzus úgy szól, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetőjét, ha a tettét 18 évnél fiatalabb sérelmére követte el, végleges hatállyal el kell tiltani minden olyan foglalkozástól vagy tevékenységtől, amelynek során 18 évnél fiatalabb nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll vele. A törvénykönyv jelenleg csak lehetőséget ad rá, de nem teszi kötelezővé a foglalkozástól eltiltást.

A kiskorú veszélyeztetése bűncselekményt elkövetőket szintén el kell tiltani az ilyen foglalkozásoktól és tevékenységektől, de különös méltánylást érdemlő esetben az eltiltás kötelező alkalmazása mellőzhető. A törvénymódosítás december 1-jén lép hatályba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport