Főnöke miatt halt meg a putnoki favágó

2017.11.15. 14:29

Szabálytalanul végzett munka miatt egy óriási farönk alá szorult egy férfi az év elején, az Ózdi Járási Ügyészség most halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a 44 éves vádlottal szemben - közölte az ügyészség.

A vádlott férfi vállalkozóként, szerződés alapján termelte ki a fát egy Putnok melletti erdőrészben, ehhez fakitermelői képesítése és motorfűrész-kezelői engedélye is volt.

2017 január elején alkalmi munkavállalóként segített neki a sértett, a baleset napján a kivágott farönköket a vádlott által vezetett munkagéppel és acél drótkötelekkel vontatták a rakodóterületre. Egyszerre két rönköt rögzítettek a géphez, amivel a vádlott elindult. Miután az egyik rönk elakadt, a vádlott hátratolatott és nagyobb lendülettel újra elindult. A sértett emiatt az egyik vontatott farönk alá szorult, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A favágó halálát a vádlott sorozatos foglalkozási szabályszegése idézte elő az ügyészség megállapítása szerint:

  • alkalmi munkavállalójának nem tartott munkavédelmi oktatást
  • védőfelszerelést, így pl. munkavédelmi sisakot sem adott neki
  • a farönköket szabálytalanul, a vékonyabb végüknél fogva vontatta, a tolatás helyett a megakadt rönköt emeléssel, csörlőzéssel, átfordítással kellett volna kiszabadítania
  • a vontatást csak szakképzett személy jelzése alapján kezdhette volna meg
  • a vontató munkagépre érvényes jogosítvánnyal nem rendelkezett, a gépnek műszaki érvényessége nem volt.

A vádlott a sértettet ki tudta volna szabadítani, ha van a helyszínen láncfűrész, ami egyébként kötelező az ilyen munkavégzéseknél.

fv2
Fotó: Ügyészség

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést és a fakitermelői foglalkozástól való eltiltást indítványozta.