Bántalmazott nők fotóiból rendez kiállítást a NANE

2017.11.15. 16:00

December 4-ig várja a bántalmazott nők fotóit a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület a #Vankepemhozza címmel meghirdetett közösségi fotóprojekthez, írja az MTI. A beérkezett képekből kiállítást is rendeznek Budapesten a 2B Galériában.

A #Vankepemhozza kampánnyal a NANE Egyesület lehetőséget ad arra, hogy a hétköznapokban sokszor hallgatásra kényszerülő nők üzenjenek egy képen keresztül, pont úgy, ahogy nekik jólesik. A jelentkezők vankepemhozza@nane.hu címre küldhetik be fotóikat egy pármondatos történet kíséretében. A képek anonim módon jelennek meg, ezért fontos, hogy az alkotás ne legyen azonosítható - olvasható az egyesület MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Mint írják,

egyre több fotó érkezik a NANE Egyesület Facebook oldalára bántalmazott nőktől,

akik expresszív fotókban fogalmazzák meg megpróbáltatásaikat vagy éppen szabadulásukat. A képek a NANE Facebook és Instagram oldalán található virtuális tárlaton folyamatosan nyomon követhetőek, és december 9-én és 10-én egy kiállítás keretében is megtekinthetők lesznek a 2B Galériában.  

A tájékoztató szerint a #Vankepemhozza közösségi fotósprojektet a NANE azért hirdette meg, mert tapasztalataik szerint a családon belüli erőszak áldozatait ritkán vagy egyáltalán nem hallgatják meg a környezetükben élők. Ha pedig mégis, nem hisznek nekik, vagy nem tartják komolynak a helyzetüket.

16 akciónap

A kampány ráhangolódás a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen rendezvénysorozatra is, amely az idén azokra a dolgokra fókuszál, amiket a hétköznapokban is meg lehet tenni a nők elleni erőszak csökkentése érdekében. Az eseménysorozat november 25-én, a Néma Tanúk felvonulással indul, és december 10-én a 2B Galéria kiállításával zárul.

A nemzetközi kampánysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszakos esetek súlyosságára, és közös összefogásra buzdítson. A november 25-ei felvonulást követő két hétben "kerekasztal beszélgetések, színházi darabok és további programok várják mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a nők és gyermekek elleni erőszak nem maradhat a mindennapjaink része" – írta a szervezet.

A NANE Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A segélyvonalon a családon belüli erőszak és a párkapcsolati erőszak területén képzett önkéntesek immár 23 éve fogadják a hívásokat az ország minden részéről. Ezeken felül az egyesület kiemelt feladatai közé tartozik a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztése, publikációk írása, képzések és kampányok koordinálása.

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20