Már nem csak a pénzét titkolja a CÖF, hanem azt is, mit csinál

DSC 3194
2017.11.16. 15:00

Kétnapos nemzetközi szimpóziumot tart a Civil Összefogás Fórum (CÖF)-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a civilitikáról, a népfelség tudományáról Budapesten, érkezett a hír a Magyar Távirati Irodától csütörtök délelőtt. Ebben első ránézésre semmi furcsa sincs, de valójában valami nagyon nincs rendjén az egésszel. Hogy miért?

Azért, mert ilyen hírek ritkán esnek be váratlanul. Egyrészt az MTI-nek van egy eseménytükre, ahol napokkal azelőtt tájékozódni lehet arról, ki milyen sajtótájékoztatót tart. Itt lehet elérni, ha valakinek van hozzá jelszava. Ebben nem volt szó az eseményről, pedig szívesen benéztünk volna rá.

Aztán reggelente van az MTI-nek egy "napi várható" című híre, amiben leírják, hova mennek tudósítani. Csütörtökön ebben benne volt például, hogy lesz parlamenti ülés, UNICEF-konferencia, a Nézőpont Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának rendezvénye, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet sajtótájékoztatója stb. stb.

A CÖF-sajtótájékoztatót nem említették.

Az esemény a CÖF honlapján sincs fent, a szervezetnek elküldött emailes kérdésünkre nem jött válasz arról, hogy pontosan hol van ez, és hol hirdették meg, a kapcsolati telefonszámot pedig egész nap nem veszik fel. Az eseményről a Magyar Hírlap, a Magyar Idők és a Hirado.hu is csak az MTI hír alapján számolt be. Az MTI ügyeleti telefonszámán végül sikerült megtudnunk, hogy az Uránia Filmszínházban volt a sajtótájékoztató. Az Uránia honlapján ennek nincs nyoma, illetve egy ilyen feliratot találtunk a főoldalon:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendezvény miatt a mai napon az emeleti kávézó zárva tart, jegypénztárunk pedig délután 17 órától fog kinyitni.

De miért ennyire nehézkes ez az egész?

Nyilván csak sejtéseink lehetnek. A CÖF több mint 500 millió forintot kapott tavaly év végén az MVM nevű állami cégtől. Ez közpénz, amit Lázár János is elismert, igaz, aztán egy kormánytag letagadta. A pénzzel el kell számolnia a CÖF-nek, nem lenne meglepő, ha ezt a szimpóziumot is a költségek és eredmények közé írnák majd be.

De ezek szerint nem láthatja akárki a saját szemével, mire megy a félmilliárd.

Az MTI híre szerkesztetlenül

Kétnapos nemzetközi szimpóziumot tart a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a civilitikáról, "a népfelség tudományáról" Budapesten. Bencze Izabella CÖF-alapító, CÖF-CÖKA-kurátor a csütörtökön kezdődő esemény sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Civilek a nemzetállamokért - Az európai civil együttműködés alapjai című rendezvénnyel új ajtókat akarnak nyitni Európának.

Pénteken zárónyilatkozatot szeretnének elfogadni, az elhangzott előadásokról pedig könyvet terveznek megjelentetni - közölte. Ifj. Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő, a CÖKA közjogi kabinetjének vezetője azt mondta, remélik, a konferencia megteremti az alapját annak, hogy jövő tavasszal létrehozhassák az Európai Civil Együttműködési Tanácsot, amely meggyőződésük szerint az Európai Unió (EU) javát szolgálja majd. A cél a nemzetállamban gondolkodó civilek összefogása, a közös akaratok koordinálása.

A CÖF egyik korábbi kezdeményezése, a Civil Együttműködési Tanács azt a célt tűzte ki, hogy összefogja a külhoni magyar közösségeket. A szervezet az elmúlt években sok értékes eredményt tudott felmutatni Lomnici Zoltán szerint, ezért Csizmadia László elnök elhatározta, hogy kiszélesíti az együttműködést.

Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: látják azokat a válságjeleket, amelyek az elmúlt időszakban jellemezték az EU-t. Ide sorolta Nagy-Britannia kiválását, az euróövezeti válságot, valamint "az újkori bevándorlásról meghozott hibás döntések sorozatát".Az unió bebizonyította, hogy nem tudja megfelelően kezelni a problémákat - tette hozzá az alkotmányjogász.

Azt mondta, kettős mérce érvényesül az EU-ban: a nemzetállami civilek akarata egyre kevésbé érvényesül, helyette részben külföldi érdekszövetségek, spekulánsok vették át a hatalmat. A CÖF-CÖKA szerint a folyamat visszafordítható, de ehhez összefogás kell. Kitért arra: az unió alapítói olyan szervezetet kívántak létrehozni, amelyben konszenzussal határoznak a tagállamok, az utóbbi időben azonban megváltozott a döntéshozatali mechanizmus, nőtt a demokráciadeficit.

Amit az Európai Bizottság kigondol, az rákényszeríthető a többi tagállamra, elsősorban a visegrádi négyekre (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) - közölte. Megjegyezte, a civil párbeszéddel kapcsolatban rengeteg hiányosságot tapasztalnak; rendszeresen megkeresik az Európai Parlament petíciós bizottságát. Úgy ítélik meg, hogy "a huszonnegyedik órában vagyunk", az EU politikai és gazdasági értelemben egyaránt kiszolgáltatott külföldi köröknek, valamint kezdi elveszíteni a világpolitika porondján kivívott helyzetét. Ezért össze kell fogni - ismételte meg.

Ifj. Lomnici Zoltán megköszönte a Gazeta Polska lengyel lap köré szerveződött klubok áldozatos munkáját és barátságát. Pawel Piekarczyk, a lap szerkesztője kijelentette, hogy egész Európa szuverén nemzetekből, elsősorban nemzetállamokból áll. Hozzátette, most azért gyűltek össze, hogy kiépítsenek egy civil együttműködést. Megjegyezte: jó észben tartani a régi igazságot, amely szerint a polgár nem létezik az állam nélkül. Polgárnak lenni nemcsak jogokat, hanem kötelezettségeket is jelent.

A Gazeta Polska körüli kezdeményezések egy régi lengyel hagyományt erősítenek: a polgárok élni akarnak azon jogukkal, hogy tegyenek a nemzetükért - ismertette. Pawel Piekarczyk kiemelte: az ezeréves együttműködés a magyarokkal azt bizonyítja, hogy lehet békében létezni. Nemcsak az észszerűség és a szükségszerűség indokolja, hogy a két nemzetállamnak kooperálnia kell, hanem a történelmi hagyomány is - tette hozzá.