Rekordot döntött a politikai abszurd a HírTv-ben

2017.11.16. 13:43

Óriási bigup, pacsi az Egyenesen stábjának, hogy átélhettem a 2014-es Fodor Gábor-interjúnk után életem második 10/10-es politikai élményét, és ismét Fodor Gábor volt a főszereplő.

Fodor akkor nem tudott felsorolni 5, azaz öt (ÖT) vidéki vezetőt az országosnak mondott pártjából, szerda este pedig úgy érvelt a parlamentben kedden elfogadott törvény ellen (1 százalékos választási eredmény alatt vissza kell fizetnie a pártoknak az államtól kapott kampánypénzt), hogy az is belepirult, aki csak az épület előtt sétált el.

Fodor Gábor, A Liberális szerint, nem fogja elhinni: ez egy nagyon rossz ötlet, rossz döntés volt. Fodor szerint is minden józan ember egyetért abban, hogy a kamupártok ellen fel kell lépni, hiszen köztudomású, hogy sok olyan volt, amit csak a pénz miatt hoztak létre. De inkább azt kellene megnézni szerinte, hogy "csinált valaki kampányt? Részt vett egyébként a politikában? Voltak jelöltjei? Voltak plakátjai? Volt politikai aktivitása? Nagyon sok olyan szervezet van, akinek nem volt ilyen". Majd ledobta a hidrogénbombát:

És nyilván mi, akik jónéhányan parlamenti pártok vagyunk, itt a mások iránti szolidaritás elsősorban az, ami miatt az embernek meg kell szólalni, hiszen azt gondoljuk, mi bízunk magunkban, ez most nem rólunk szól, hiszen mi a legnehezebb körülmények közepette is, tavaly például egy népszavazási kampányban, mikor jobbról, balról támadtak minket, közel 2%-nyian szavaztak ránk, tehát nem a liberális pártól van itt szó elsősorban, hanem arról, hogy mi is voltunk hasonló helyzetben.

És itt meg kell szakítanom az életveszélyes hullámvasutat, hogy közbeiktassam Kálmán Olga kérdéseit is, hogy még jobban visszaadja, hogy mi is hangzott el az imént.

KO: Népszavazáson 2%-nyian szavaztak önökre? Ez hogy jön ki?

FG: Arra az álláspontra, amit mi képviseltünk.

KO: Hát, de nem biztos, hogy mindenki liberális volt.

FG: Az nem biztos, így van, egyáltalán nem biztos, de az ember nyilván azokat a méréseket veszi figyelembe, amik vannak. A liberálisok képviselték egyedül ezt az álláspontot, és ennyien e mellé tették le a voksot. Úgyhogy ilyen értelemben, mi ezt úgy vesszük..

KO: Vagy húztak félre véletlenül.

FG: Na jó de ez tudja, körülbelül olyan, mint az, hogy most ki ment el szavazni, ki nem ment el szavazni. Aki nem ment el szavazni, az most mind ránk szavazott volna, vagy nem ránk szavazott volna. Általában maradjunk a tényeknél: ennyi ember elment, ez körülbelül 2%-ot jelentett, és mi voltunk egyedül, akik ezt az álláspontot képviselték, aki mellé betették az x-et.

Fodor Gábor tehát arról beszél, hogy egy NÉPSZAVAZÁSON 2%-nyi ember egy konkrét pártra szavazott. (Itt a 2016-os, Orbán által kezdeményezett, majd érvénytelenül végződő kvótanépszavazásról van szó.) Amin ő simán továbbsiklott volna, ha nem kérdeznek vissza, de mivel visszakérdeztek, így elhangzik a még jobb mondat: "általában maradjunk a tényeknél". Ezt a népszavazásos eredményt pártnépszerűségnek betudni kb olyan, mint amikor a kormány azt mondja, hogy az emberek 99%-a azt gondolja, amit a hazug, megvezető kérdésekkel lefuttatott konzultációjukban sugalltak, miközben az ország döntő többsége nem is válaszolt.

Fodor Gábor pártját egyébként jelenleg 8 közvéleménykutató cégből 3 mutatja ki, ez a három pedig 1%-ra méri. A teljes beszélgetést itt tudja megnézni.

14 párt volt 2014-ben 1 százalék alatt

Az Állami Számvevőszék vizsgálatából kiderül, hogy a legutóbbi, 2014-es országgyűlési választás során 14 olyan jelölőszervezet állított országos listát, amely nem szerzett mandátumot és nem érte el az egy százalékos támogatást.

Az ÁSZ megállapította, hogy – eltérő mértékben – mind a 14 jelölő szervezet részesült pártlista állítása után járó költségvetési támogatásban, írják a részleteket bemutató posztjukban. Ráadásul 8 szervezet kampányidőszakon kívül is felhasználta ezt a pénzt, ami törvénytelen.