Szétkonzultálja Botka birodalmát a Fidesz

2017.11.16. 12:41 Módosítva: 2017.11.16. 13:24

Az illegális migrációról kéri ki a szegediek véleményét a Fidesz-KDNP, aláírásgyűjtést indítanak és személyesen is felkeresik az embereket - közölte a párt helyi frakcióvezetője. Haág Zalán (KDNP) szerint Botka László Szeged szocialista polgármestere többször támadta a kormány migrációs politikáját. 2015-ben pedig, amikor illegális bevándorlók ezrei vonultak keresztül a városon, azt mondta, a szegedieket nem zavarják a migránsok.

Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke Botka Lászlóval folytatott megbeszélését úgy összegezte, Szeged, egy "elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni". A szegedi polgármester májusban pedig úgy nyilatkozott, lebontaná a határt védő kerítést - közölte Haág Zalán.

Haág Zalán
Haág Zalán
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A KDNP szegedi frakcióvezetője kifejtette, minden alkalommal, amikor a közgyűlésen szóba került volna az illegális migráció témája, Botka László "lesöpörte" azt a napirendről.

A fideszes Nógrádi Tibor úgy fogalmazott, Magyarországon két politikus Gyurcsány Ferenc és Botka László támogatta az illegális migrációt és a kötelező betelepítési kvótát. Az utóbbi időben ráadásul felerősödtek azok a hangok, hogy a kötelező betelepítés esetén Szeged lenne a "célváros".

Ezért a Fidesz és a KDNP kikéri a szegediek véleményét, azt a kérdést teszik föl. "Akarja-e ön, hogy Botka László segítségével közvetlen környezetébe migránsokat telepítsenek?" - tudatta a politikus. Elmondta, a kérdőíveket a Fidesz helyi irodájában, illetve a városban fölállított standokon írhatják alá az emberek, emellett otthonaikban is felkeresik a szegedieket.

Az aláírásgyűjtés első ütemben december 17-ig tart, majd januárban folytatódik, míg a teljes lakosságot el nem érik - közölte Nógrádi Tibor.

Szürreális őrület

A szegedi Fidesz-KDNP akció érdekessége, hogy az alapállítást - Botka migránsokat akar betelepíteni Szegedre - a polgármester már többször cáfolta. 

A fideszes őrület új szintre emelkedett, mert azt akarják bemagyarázni, hogy egy városi polgármester meg tud egyezni az EP elnökével migránsok betelepítéséről. Ez már annyira szürreális, hogy már szavaim sincsenek ellene

- mondta Botka tavaly ősszel az Indexnek. 

Szeged nem, csak a kormány tud menekülteket befogadni

Cikkünk megjelenése után a Szegedi Polgármesterhi Hivatal közleményben reagált a szegedi konzultáció hírére. 

"Magyarországon csak a kormány tud menekülteket, migránsokat fogadni, városok nem. Menekültstátuszt ugyanis a magyar állam tud adni, ésmenekülteket fogadni is" - írták és hozzátették: a Fidesz húszezer ellenőrizetlen gazdasági migránsnakadott már el letelepedési kötvényt, és a menekültként a határra érkezőknek iscsak a magyar állam, a kormány tudja engedélyezni a letelepedést. 

Botkáék a közleményben azt is kiemelték "Szeged vezetését inkább az aggasztja, hogy a Fidesz –kormány miatt magyarokszázezrei, köztük szegediek költöztek már el az országból. Magyarország fő bajaugyanis nem a be -, hanem a kivándorlás".