Büntetőeljárás a nyíregyházi klórmérgezés miatt

2017.11.21. 21:11

A Nyíregyházi Egyetemen történt klórgázmérgezés ügyében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást a rendőrség – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedd este az MTI-vel. Fehérvári Marietta elmondta, hogy vizsgálják a körülményeket, az eljárásnak jelenleg nincsen gyanúsítottja.

A mérgező klórgáz vegyszerátfejtés közben szabadult fel a Nyíregyházi Egyetem uszodájában kedd délelőtt. Az intézmény uszodáját kiszolgáló vegyszertárolóban végzett vegyi folyamat során észlelte a beszállító cég alkalmazottja, hogy tévedésből két, egymással reakcióba lépő, az uszoda vízkezeléséhez használt vegyszert – a katasztrófavédelem korábbi közlése szerint hypót és kénsavat – öntött össze, aminek következtében klórgáz képződött. Az egyetem munkatársai a tűzoltók kiérkezése előtt elkezdték az uszodában tartózkodók kimenekítését, akik közül többen köhögtek, erős, szúrós szagot éreztek és fulladásra panaszkodtak.

Az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója korábban azt mondta, kilencen szenvedtek klórgázmérgezést. A Kelet-Magyarország napilap internetes oldalával a nyíregyházi kórház azt közölte, hogy hárman közepesen súlyos, hatan enyhébb klórgáz-mérgezést szenvedtek, a súlyosabb mérgezettek az állapotuktól függően mehetnek majd haza.

A klórgáz az orr, száj, kötőhártya és légutak a nyálkahártyáit erősen izgató gáz. Az irritáló hatás oka, hogy a nyálkahártyák nedves felszínén maró hatású sósavat képez, ezért a tüdőbe kerülve tüdőödémát okozhat, ennek kialakulásának esélyét csökkentheti a kezelés során kapott szteroid.