Szintet lépett Vona Gábor közeledése a baloldalhoz

DKRCS20160420009
2017.11.22. 13:44 Módosítva: 2017.11.22. 13:44
Nyitott a kompromisszumra a 21. századi balos pártokkal Vona Gábor. A Jobbik elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor megállításához hajlandó együttműködni az LMP-vel vagy a Momentummal. Újabb állomáshoz érkezett Vona Gábor közeledése a baloldalhoz.

Többször írtunk arról, hogy a 2018-as választás legbizonytalanabb faktora, hogy az ellenzéki szavazók hogyan ikszelnek majd az egyes egyéni választókerületekben, lesz-e átjárás szavazói szinten a baloldal és a Jobbik között, és milyen mértékű lesz az átszavazás. Nemcsak az ellenzéki pártok vizsgálják, kutatják, becsülgetik, hanem értelemszerűen a Fidesz is, hogy vajon lesz-e összefogás a Jobbik és a baloldal között. És ha igen, akkor milyen jellegű.

A Jobbik és a balos pártok eddig rendre tagadták az ilyen együttműködésnek a lehetőségét is, ám most némi elmozdulás történt Vona Gábor részéről ebben a kérdésben. Vona eddig csak levelet írt a baloldali szavazóknak, illetve például a balliberális világ kultikus helyének számító Spinoza-házban válaszolt Rangos Katalin kérdéseire, a Magyar Nemzet Online-nak adott interjúban viszont a Jobbik elnöke már továbbment: nem zárkózott el attól, hogy együttműködjön a „21. századi pártokkal”, vagyis a Momentummal és az LMP-vel.

Ha arra van szükség az ország érdekében, hogy kompromisszumot kössenek a 21. századi pártok az alapvető kérdésekben, hogy Orbán antidemokratikus ámokfutását megállítsuk, azt gondolom, hogy ezekben a pártokban meglesz a felelősség és a nyitottság

– mondta Vona. Az elnök jelezte, hogy „ha a helyzet és a történelmi szituáció azt kívánja meg”, ő maga nyitott.

Vona rutinosan azt is hozzátette persze, hogy nem indult semmi ilyen jellegű tárgyalás a pártok között, „tapogatózás sem, ezt az én személyes véleményemként kell kezelni”. Ám biztosak lehetünk, hogy ez a közeledés az LMP-hez és a Momentumhoz a Jobbik stratégiájának szerves részét képezi.

A két párt kapásból elutasította Vona Gábor felvetését:

  • Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője azt mondta az Indexnek, hogy „Vona Gábor múlt héten még csak külügyminisztert akart csinálni Szél Bernadettből, most pedig már közös kormányzásra készül. Nem tudjuk, hogy hova tart ez a folyamat, de örülünk, hogy ő is látja az LMP erősödését. Mi viszont továbbra sem akarunk sem külügyminisztert csinálni Vona Gáborból, sem közösen kormányozni. A mi célunk a korszakváltás, de nagyon máshogy képzeljük az új korszakot, mint ahogy a Jobbik képzeli vagy képzelte.”
  • Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója pedig azt mondta: jelenleg nem folytat a Momentum egyeztetéseket egy párttal sem, a párt döntése értelmében önállóan indul a választáson. „Ha a magyar közélet csak különböző összefogás-forgatókönyvekről szól, az ország jár rosszul.”

A két párt reakciója borítékolható volt, de Vonának így is logikus volt ezt a nyilatkozatot tennie. Hiszen hónapok óta tart az a folyamat, hogy a balos szavazók számára elfogadhatóvá tegye a Jobbikot. Csak így érheti el, hogy szavazatokat szerezzen balról is.

Vona LMP-s és momentumos szavazatokra is hajt

Vona nem mondta ki, hogy itt választókerületi együttműködésről beszél az LMP-vel és a Momentummal, netán későbbi közös kormányzásra céloz, csupán csak a kompromisszum szót használta. És ezzel két dolgot is sugallt a balos szavazók felé:

  • Egyrészt van benne nyitottság az együttműködésre bizonyos baloldali pártokkal. Gondoljunk csak bele, ez a felvetés a néhány éve még a Magyar Gárdával masírozó, EU-zászlót égető, cigánybűnözésről kommunikáló párt elnökétől elképzelhetetlen lett volna.
  • Másrészt – nem kimondva – felvillantotta azt a lehetőséget, hogy az LMP és a Momentum szavazói az egyéniben aligha esélyes saját jelöltjük helyett bátran támogathatnák a Jobbik egyéni jelöltjét. Hiszen hajlandó leülni és kompromisszumra jutni ezekkel a pártokkal.

Vona nyilatkozatából nem következik, hogy tárgyalás indulna a pártok között bármilyen összefogásról. Rögzíthetjük azonban, hogy kommunikációs szinten is újabb állomáshoz érkezett Vona Gábor közeledése a baloldalhoz.

(Borítókép:  Schiffer András az LMP korábbi társelnöke és Vona Gábor a Jobbik elnöke kezet fog az ellenzéki pártvezetők kerekasztal-beszélgetésén Röjtökmuzsajon 2016. április 20-án.  - fotó: Krizsán Csaba / MTI)