Jogellenesen utasították el a pécsi leszbikus nő örökbefogadási kérelmét

2017.11.23. 12:21

Egy pécsi leszbikus pár egyik tagja örökbefogadott volna egy mások által többször visszautasított, 16 hónapos roma kislányt, mikor a gyámhivatal közölte: felső utasításra le kell állítani az örökbefogadási folyamatot – írtuk 2016 novemberében a Háttér Társaság jogvédő szervezet jelentése alapján. Az ügyben most ombudsmani vizsgálat indult, amely nemcsak a konkrét ügyet, hanem az azonos nemű személlyel párkapcsolatban élő személyek örökbefogadási lehetőségeit általánosságban is vizsgálta. 

Az alapvető jogok biztosának jelentése elkészült, ebben azt írják: jogellenes volt az elutasítás.

„Sérült a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga és szexuális irányultságon alapuló, jogellenes hátrányos megkülönböztetést valósítottak meg az állami szervek, amikor megtagadták, hogy egy azonos nemű párkapcsolatban élő pécsi nő örökbe fogadjon egy másfél éves roma kislányt" – áll a Háttér Társaság az ombudsmani jelentésről kiadott közleményében.

Azt írják, „a pécsi pár története jól indult: Adrienn és Szilvia öt éve éltek párkapcsolatban, amikor eldöntötték, örökbefogadás útján vállalnak gyermeket. Mivel a magyar jog az azonos nemű párok számára a közös örökbefogadást nem teszi lehetővé, a hivatalos szülővé válásra Adrienn jelentkezett. Párkapcsolatukat az alkalmassági vizsgálat során mindvégig vállalták, a pszichológusi szakvélemény megállapította, hogy a gyermekvállalásra kifejezetten alkalmasak.

Pár hónap múlva ajánlottak is nekik egy kislányt, az akkor 16 hónapos, roma származású Natáliát, akit előttük több házaspár is elutasított. A pár több hónapon keresztül ismerkedett a gyermekkel, 2016 áprilisában három héten keresztül napközben ők gondozták a gyermeket. A kislányban hamar kötődés alakult ki új anyukái iránt.

Egyik nap azonban behívatták őket a hivatalba, és közölték velük: felső utasításra le kell állítaniuk az örökbefogadási folyamatot.

A döntés a kislány életét is felborította, alig evett, lefogyott egy kilót, a beszédben visszafejlődött, folyamatosan sírt, idegenek felé bizalmatlanná vált, ezért korai fejlesztőt és gyermekpszichológust írtak elő számára".

Adrienn a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának segítségét kérte, és először megfellebbezték a döntést, majd az alapvető jogok biztosához fordultak. Az egy évig tartó vizsgálat végül megállapította, hogy ebben az eljárásban több alapjog is sérült.

Az ombudsmani jelentésből kiemelték,  

egy gyermeket örökbe fogadni szándékozó személynek nincsen alanyi alapjoga ahhoz, hogy egy konkrét gyermeket örökbe fogadjon (családot alapítson), ugyanakkor ahhoz igen, hogy az eljárásban (...) tiszteletben tartsák az egyenlő bánásmód követelményét, a törvény előtti egyenlőséget.

A biztos jelentésében kimondják, az örökbefogadási döntések meghozatala során a szexuális irányultság nem lehet szempont.

Az örökbefogadásra jelentkező Adrienn úgy nyilatkozott a döntés után a jogvédő szervezetnek:

Egyszerre örülünk és keserűséggel tölt el bennünket a biztos jelentése (...) Életünk legmeghatározóbb élménye volt, hogy Natáliát megismerhettük, szinte a szüleinek éreztük magunkat, és már ő is annak tekintett minket. A jelentés most megerősítette: a hatóságok épp csak legfontosabb feladatukat, a gyermek legjobb érdekének képviseletét nem látták el. A jelentés ugyanakkor fontos lépés a jogegyenlőség megteremtése irányában.

Az ombudsmani döntés előt a Dívány.hu készített interjút Adriennel.

„Bár az örökbefogadások száma Magyarországon növekvő tendenciát mutat, még mindig sok száz gyermek vár örökbefogadásra; az idősebb, roma származású, fogyatékossággal élő gyermekek szinte reménytelenül. A Háttér Társaság 2017 tavaszán, több mint 1200 leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ember megkérdezésével zajlott kutatása azt találta, hogy a válaszadók döntő többsége (79%-a) szeretne gyermeket vállalni, és az azonos nemű párok jóval nyitottabbak a nehezen örökbe adható, idősebb, roma származású gyermekek örökbefogadására" – írja a Háttér Társaság.