Csontsovány a mártélyi vadaspark szürke marhája

2017.11.24. 10:55

A Délmagyar.hu egyik olvasója jelezte a lapnak, hogy éheznek a mártélyi vadaspark állatai. A bejelentő szerint már hónapok óta nincs más élelme az itteni állatoknak, csak a legelő. Ezért a lap riportere a helyszínre látogatott, és azt látta, hogy a szürke marhának látszanak a csontjai, a park vadjai pedig már tövig rágták a füvet a területen. Mártély Kun-telepi részén, egy körbekerített területen 10-12 muflont és egy szürke marhát tart egy magánember. A kerítéssel körbevett területen már tényleg csak 1-2 centis a fű, azt legelik az állatok.

A területen két fát láttak, az egyik kiszáradt, a másiknak van néhány ága, valószínűleg a kis lomb alatt húzták meg magukat a vadak nyáron, a 40 fokos kánikulában. A kerítésen belül van egy árok, onnan isznak. A környékbeliek nagyon sajnálják ezeket az állatokat., tavaly volt, hogy a gazdák szénát dobtak be nekik. Egy másik mártélyi ember említette meg, hogy szíve szerint megbontaná a kerítést, és kiengedné az állatokat, mert szerinte úgy jobb dolguk lenne.

Börtönben a tulaj

A mártélyiak vadasparknak nevezik a helyet. A legelő kapuját vastag lánccal zárták be. A kapu előtt, kívülről, legalább térdig ér a gaz. Látszik, hogy ott nem volt jövés-menés az utóbbi időkben. Az állatok tavaly nyárig szépek voltak, a bajok akkor kezdődtek, amikor a gazda börtönbe került - állítják a helyiek.

A férfi felesége szerint viszont nincs semmi gond, szerinte hetente kapnak szemestakarmányt, szénát pedig akkor, amikor fogytán van. A nő egyedül vagyok három kisgyerekkel, a férje börtönben van. Igyekszik helytállni minden területen. "Nem vagyok állatkínzó. Ami kell a jószágoknak, megadom nekik. Lehet, hogy később jövök rá, hogy nekem ezt rendeznem kell, de rendezem" - nyilatkozta a Délmagyarnak. Szeretné eladni az állatokat, de azok a férj tulajdonában vannak, és a beleegyezése nélkül ezt nem teheti meg.

Az állatvédők szerint baj van

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének munkatársai a héten a helyszínen jártak, és megállapították, hogy a tartási körülmények nem megfelelőek, nincs fedett beálló, fedett vadetető, kaptak kukoricát is, ami nagy mennyiségben puffadást okozhat, és akár a pusztulásukhoz is vezethet, nyalósóra is szükségük lenne, de nem láttak. Az az árok is veszélyes, amiből vizet ihatnak. Az állatvédők a lekerített területen állatcsontokat és koponyákat is láttak. Szerintük ez arra utal, hogy elhullott néhány állat, de a tetemekről senki nem gondoskodott. Valószínűleg a dögevő madarak ették meg az elpusztult állatokat.

A hatóságok szerint nem állatkínzás

A Csongrád Megyei Kormányhivatal szerint kétszer végzett szemlét a héten az illetékes hatóság Mártélyon. A hatósági állatorvos megállapította, hogy az állattartásban vannak hiányosságok, de a helyszínen tapasztaltak és az ügyfél meghallgatásán elhangzottak alapján az állatkínzás nem merült fel. A hatóság kötelezte az állattartót a hiányosságok pótlására, egyúttal megtiltotta eladásukat addig, amíg a származásuk nem tisztázódik, és egészségi állapotukat fel nem mérik.