A rendőrség határozatban ismerte el, hogy Soros nem jelent veszélyt az országra

2017.11.28. 07:06 Módosítva: 2017.11.28. 07:15

Elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda a jobbikos Mirkóczki Ádám feljelentését Soros György ellen, nem indítanak nyomozást alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása vagy alkotmányos rend elleni szervezkedés gyanújával, írja a Magyar Nemzet.

Mirkóczki nem titkoltan azzal a szándékkal tett feljelentést Soros ellen, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból, és így leplezze le a kormányzati propagandát: ha van Soros-terv és Soros György valóban veszélyt jelent Magyarországra, akkor induljon nyomozás. Ha nem, akkor Mirkóczki szerint "a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is papírja lesz arról, hogy amit tesznek, az egy hatalmas agymosás, egy hatalmas hazugság".

A rendőrség komolyan vette a feljelentést, be is hívták Mirkóczkit egy meghallgatásra, hogy álljon elő bizonyítékokkal. Az NNI végül a feljelentést elutasító határozatban pontról pontra cáfolja, hogy a kormány által fő ellenségnek kikiáltott Soros György veszélyt jelentene az országra.  

A határozatban elsősorban Soros György megjelent írásaira támaszkodott az NNI. A nyomozóiroda szerint Soros György  csak a véleményét mondja el a migrációról, ez pedig „nem tekinthető erőszakos, fenyegetéssel járó cselekmény előkészületének”. Javaslatait elsősorban az EU-nak fogalmazta meg, így közvetlenül Magyarországra nézve nincsenek utasításai sem, olvasható a határozatban. Vizsgálták azt is, hogy Soros György a migrációval összefüggésben buzdít-e másokat erőszakos, vagy azzal fenyegető magatartásra, ám az NNi szerint eddigi publikációi nem vetik fel ilyen típusú bűncselekmény gyanúját.

A határozatban az is írják, hogy Soros György sem állítja azt, hogy az általa vezetett " Nyílt Társadalompolitikai Központ" (feltehetően a  Nyílt Társadalom Alapítványra gondoltak) vagy más  szervezet azért jött volna létre, hogy Magyarország alkotmányos rendjét szándékosan, erőszakkal, vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa.  

A rendőrség szerint  a kormányhoz köthető nyilatkozatok „Magyarország elleni politikai célokat emlegetnek, amelyek a nyilatkozók véleményét, szubjektív következtetéseit tükrözik”.

A rendőrség a Soros Györggyel kapcsolatos fideszes és kormányzati megnyilvánulások miatt senkit sem hallgatott meg arról, hogy állításait mire alapozta.