Nem titkoljuk, de sajnos csak 11 millió forintért mondhatjuk el

2017.11.28. 10:49 Módosítva: 2017.11.28. 19:05

Egy olvasónk, Dankó József azzal kereste meg a XIX. kerületi rendőrkapitányságot, hogy árulják el neki, mely ügyvédeket dolgoztatja a rendőrség úgynevezett kirendelt védőként. Azért kérdezte éppen ezt, mert úgy tudja, hogy a rendőrség a kispesti büntetőeljárások 90 százalékában ugyanazt az ügyvédet rendeli ki évek óta. 

Az Átlátszó közadatigénylő rendszerének segítségével feltett kérdései úgy szóltak, hogy 2012 és 2016 között

  1. Az egyes években összesen hány védőt rendelt ki a XIX. kerületi Rendőrkapitányság? 
  2. Az összes kirendelés hány százalékát kapta a legtöbbször kirendelt ügyvéd vagy ügyvédi iroda? 
  3. Az összes kirendelés hány százalékát kapta a második legtöbbször kirendelt ügyvéd vagy ügyvédi iroda? 
  4. Az összes kirendelés hány százalékát kapta a harmadik legtöbbször kirendelt ügyvéd vagy ügyvédi iroda?

Hogy ezekre mi a válasz, azt egy ideig biztos nem fogjuk megtudni, ugyanis ezt az egészet a rendőrség

11 millió 482 ezer forintért adná oda. 

SKMBT 223 I17110913040.pdf

null

Az indoklás: erről nincs nyilvántartásuk, úgyhogy kézzel kéne kigyűjteni az adatokat, ami sajnos ennyibe kerül. Dankó erre azt mondta, hogy „a 11,5 milliós költségtérítés megszabása számomra egyenlő a beismeréssel, mert ha nem volna súlyosan aránytalan az ügyvédek kirendelése, akkor kiadnák a kért adatokat. A brutálisan magas összeg célja az lehet, hogy elrettentsenek az adatigényléstől."

Dankó kérdéseit amúgy mi is feltettük a rendőrségnek, de nekünk is azt mondták, hogy a kérdésekben szereplő szempontok szerinti statisztikai kimutatást, adatkezelést nem vezetnek, így erre nem tudnak válaszolni. Emellett azt is megjegyezték, hogy Dankó semmivel nem támasztotta alá a statisztikai kimutatását, így állítása szerintük csupán feltételezés.

Az egész azért is különösen cseles, mert Strasbourg tavaly novemberben hozott egy ítéletet, hogy a magyar állam nem titkolhatja a kirendelt védőket. A Magyar Helsinki Bizottság a szóban forgó adatokkal azt szerette volna bizonyítani: elterjedt gyakorlat, hogy a rendőrség ugyanazt a néhány ügyvédet rendeli ki védőként, ami veszélyezteti a terheltek hatékony védelmét. A Helsinki Bizottság egyébként 2009 óta rajta van a témán.

A kirendelt védői rendszert épp most fogják megváltoztatni, a védőválasztás főszabály szerint nem a rendőrség, hanem az ügyvédi kamarák hatásköre lesz. Erről itt írtunk bővebben.