Büntetőeljárás indult Oszter Sándor privát tavai miatt

2017.11.28. 17:13

Vízügyi hatósági eljárást és büntetőeljárást is kezdeményezett Oszter Sándor egykori színész Diósjenőn engedély nélkül létesített mesterséges tórendszere ügyében a Nógrád Megyei Főügyészség - írta az MTI.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelynek lefolytatásával a területileg illetékes Rétsági Rendőrkapitányságot bízta meg. A nyomozás azután indult el, hogy júliusban több civil szervezet és magánszemély is a hatóságokhoz fordult az Oszter telkére tervezett mesterséges tórendszer miatt. 

Ahogy arról mi is írtunk, a színész azzal akarta feldobni a birtokát, hogy a villája terasza melle tt  három halastó építésébe fogott. A megfelelő vízmennyiséget a hegyről csordogáló patakból szerezte, csakhogy ezzel éppen a község népszerű és védettség alatt álló horgásztava elől vette el a vizet, kiszáradásra ítélve azt.

Az egész ügy mögött egy roppant bonyolult jogi manőver húzódik meg

A főügyészség megállapítása szerint még 2014 augusztusában az akkori Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság vízjogi létesítési adott engedélyt a Jenői-patakot érintő vizes élőhely (4 tó és 4 gát) kialakítására. Az ingatlan egy budapesti székhelyű betéti társaság tulajdonában, de egy közhasznú alapítvány használatában állt. Az alapítvány kérelmére utóbb a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (mely a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság helyébe lépett) meghosszabbította az engedély érvényességi idejét. 

Az alapítvány 2017 augusztusában - anélkül, hogy a tényleges munkálatokhoz hozzákezdett volna - elállt a beruházás megvalósításától. A beruházást azonban az ingatlantulajdonos betéti társaság már 2017 júliusában megkezdte úgy, hogy erre

jogerős vízügyi létesítési engedélye nem volt, az engedély ugyanis kizárólag az alapítvány nevére szólt.

A csúsztatás miatt nyilatkozta azt Oszter, hogy neki megvannak az engedélyei. A bt. ráadásul még (a nem is neki szóló) engedélyben foglaltakat sem tartotta be, mert a többi között áthelyezett egy patakmedret, illetve betemetett egy mellékágat. Az ügyészségi vizsgálat azt is megállapította, hogy ezt azért is tudta megtenni, mivel a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljárása során "több, mulasztásban megnyilvánuló jogszabálysértést" követett el.

A főügyészség ezért vízügyi hatósági eljárást kezdeményezett, egyebek mellett azt indítványozva, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az engedély nélkül megépített vízi létesítmény miatt

  • kötelezze a bt.-t fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására,
  • vonja vissza a közhasznú alapítvány kérelmére kiadott vízjogi létesítési engedélyt,
  • és vonja vissza az engedély érvényességi idejét meghosszabbító határozatot.

Indítványozta továbbá, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság soron kívüli helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálja meg az engedély nélkül létrehozott létesítményt, és fontolja meg vízgazdálkodási bírság kiszabását is.