Kitiltották a szegedi melegeket az Új Nemzedék közösségi tereiből

2017.11.28. 19:45

Kitiltotta a kormány tulajdonában álló ifjúságpolitikai szervezet, az Új Nemzedék Nonprofit Közhasznú Kft. az LMBTQ-szervezeteket a közösségi tereiből – legalábbis ezt közölték múlt hét pénteken a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal. A szervezet Indexhez eljuttatott levele szerint a velük közölt indoklás az volt, hogy

az LMBTQ-szervezetek azonos elbírálás alá esnek a politikai pártokkal, mivel „politizálnak”,

amibe beletartozik az is, hogy szeretnének beleszólni az őket érintő közügyekbe. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport úgy tudja, a döntés nem helyi szinten született, hanem az Új Nemzedék központi vezetése hozta azt meg, de tagjaik remélik, hogy félreértésről, "információhiányról" lehet szó, mivel panaszt eddig senki nem tett tevékenységükkel kapcsolatban.

A szegedi Új Nemzedék egyik munkatársa ki- helyezi a „Biztonságos tér” matricát 2017 áp- rilisában.
A szegedi Új Nemzedék egyik munkatársa ki- helyezi a „Biztonságos tér” matricát 2017 áp- rilisában.
Fotó: Szegedi LMBT Közösségért Csoport

A lehetséges politikai természetű kifogások kötött lehet, hogy csatlakoztak a Civilizáció mozgalomhoz, ami az új civiltörvény által megbélyegzett civil szervezetek érdekeit védi, vagy hogy rendszeresen részt vesznek a Budapest Pride Felvonuláson, netán az, hogy 2016-ban demonstrációt szerveztek Ásotthalmon egy LMBTQ-embereket is diszkrimináló önkormányzati rendelet ellen. Mivel informális döntés született, ezért egyelőre nem ismerni a döntés valódi hátterét. Mi is utánaérdeklődünk a dolognak, amint valamit megtudunk, megírjuk.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport -ami informális szervezetként működik - 2017 áprilisa óta szervezett különféle, elsősorban fiataloknak szóló közösségi programokat – például gyűléseket, teaházakat, filmklubot, társasjátékos esteket – a szegedi Új Nemzedék közösségi térben. Választásuk azért is esett erre a helyszínre, mivel a 2014-től az EMMI tulajdonában álló Új Nemzedék több esélyegyenlőségi, toleranciára nevelő program gazdája, és értékrendjében is nyitottabb szellemiséget képvisel a kormányzattól megszokottnál. Áprilisban például az Új Nemzedék kihelyezte szegedi közösségi terének ajtajára a szivárványszínű, „Biztonságos tér” feliratú matricát, amellyel nyilvánosan is kifejezte, hogy biztonságos és diszkriminációmentes környezetet kíván biztosítani az LMBTQ-emberek számára.

Ezt a matricát azóta eltávolították az ajtóról,

ugyanúgy, ahogy a kecskeméti  Új Nemzedék irodájáról is eltűnt a Biztonságos tér-matrica.

Az Új Nemzedék elvileg a kormány 2012-es ifjúságpolitikai programjának megvalósításán dolgozó nonprofit közhasznú Kft., a gyakorlatban viszont eddig arról volt híres, hogy észrevehetetlen programokra kapott milliárdos összegeket, melyek felvetették a korrupció gyanúját . Azonban az Új Nemzedék valódi működését nehéz megismerni, ugyanis előfordult, hogy ellenállt az Állami Számvevőszék ellenőrzési igényének .