A Momentum is beállt az MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd-LMP jelöltje mögé

2017.11.30. 20:52

Míg országos szinten egyelőre nincs semmilyen megállapodás a baloldal pártjai között, helyi szinten sokkal simábbnak tűnik az együttműködés. A jövő heti solymári időközi választáson ugyanis teljes lesz a baloldali összefogás, miután a Momentum is jelezte, hogy beáll az MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd-LMP jelöltje mögé.

December 10-én Solymár 6-os választókerületében tartanak időközi önkormányzati választást, mivel az országgyűlési képviselővé vált KDNP-s Gaal Gergely lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról.

24231989 931443300340294 2642721434963263355 n
Fotó: Szemző Áron

Pár nappal ezelőtt öt ellenzék párt közölte (DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd), hogy Kárpáti Zsuzsanna független jelöltet támogatja. A dolog különlegessége, hogy az amúgy teljes különállást hirdető LMP is beállt az összefogásba.

Majd jött az újabb meglepetés: a szintén különutas Momentum is beállt a sorba. A helyi momentumos Szemző Áron a Facebookon közölte, hogy "teljes mellszélességgel beállok Kárpáti Zsuzsanna független jelölt mögé". Azt is írta, hogy az aktivistáik a héten már segítettek plakátjai kiragasztásában is.

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja (akinek a körzetéhez tartozik Solymár) gyorsan reagált a Facebookon. Amellett, hogy üdvözölte a lépést, sejtelemesen azt üzente, hogy minden pártnak le kell vonni a megfelelő következtetést. "Szerintem akkor van a legnagyobb esélyünk változást elérni jövőre, ha minél szélesebb körben tudunk mindenki számára elfogadható, esélyes, közös kihívót állítani a fideszes jelöltekkel szemben" - írta.

A független jelölt esélyét az is növeli, hogy a Jobbik nem indít jelöltet, de így is nehéz lesz győznie. Gaal Gergely 2014-ben 215 szavazatot kapott (61,9 százalék), míg az MSZP-DK színeiben induló Aranyi Zoltán Zsolt 96-ot (27,6 százalék), a jobbikos Murányi Levente pedig mindössze 36 voksot szerzett (10,3 százalék).