Morvai Krisztina kiszáll a politikából

2017.12.01. 15:28 Módosítva: 2017.12.01. 15:32

Az elmúlt napokban több hír jelent meg Morvai Krisztina Jobbikkal való kapcsolatáról, ezért a Jobbik EP-képviselője közleményt adott ki a helyzet tisztázása érdekében. Morvai cáfolta, hogy azért támogatná Magyarország bevándorlás-ellenes politikáját, és azért bírálná a Jobbik közeledését a baloldalhoz, mert a párt nem akarja jelölni a 2019-es EP választáson, ezért megsértődött, és a Fideszben szeretné folytatni politikai pályafutását.

Ezzel szemben azt állítja, valóban kiszáll a politikából, 2019-ben lejár a mandátuma EP-képviselőként, és nem indul újra a választásokon sem a Jobbik, se a Fidesz színeiben. "Ha a magyar jogszabályok lehetőséget adnának arra, hogy egyénileg bármely párttól függetlenül induljak a 2019-es EP-választáson, valószínűleg megtenném, hiszen úgy érzem, szükség lenne a munkámra. Ilyen jogszabályi lehetőség azonban nincs" - írta a közleményben.

Morvai nem tud egyetérteni azzal, hogy a Jobbik közeledik a baloldalhoz, sem azzal, "hogy olyan politikai erők szövetkezzenek a 2018. évi választásokra, illetve Magyarország irányítására, akiket semmi más nem köt össze, mint a Fidesz és Orbán Viktor elleni szenvedélyes gyűlölet" - írta.  Nem ért egyet az EU migrációs politikája miatti, Magyarországra leselkedő veszély eljelentéktelenítésével, és a Soros-terv létének tagadásával sem.

Morvai szerint az lett volna a helyes út a Jobbik szavazótáborának növeléséhez, ha szenvedéllyel és szeretettel politizálnak, és a baloldalra szavazókat meggyőzik saját értékrendjük helyességéről, de ehelyett elveik feladásával kérik a szavazatokat.

"Az elmúlt közel tíz év bebizonyította számomra, hogy a pártokrácia keretei között való közéleti szereplés nem összeegyeztethető a személyiségemmel és lelkiismeretemmel" - közölte.  

Több jogászi munkaköre mellett az alkotmánybírói hivatást is el tudja adott esetben képzelni,  de alapvetően a jogászi és egyetemi oktatói hivatásához, egyetemi docensi munkakörébe szeretne visszatérni, ahol egyébként most is dolgozik.