Lázár megvédte Rogánt: Puch László is ezt csinálta

D  TT20151006057
2017.12.04. 15:12

Ezúttal Orbán Viktor nélkül zajlott az azonnali kérdések órája, ám akadt egy figyelemre méltó szócsata Lázár János miniszter és az MSZP-s Harangozó Tamás között.

A szocialista képviselő eredetileg a miniszterelnöknek címezte a kérdését, amely Rogán Antal miniszter felelősségét firtatta. A kérdés címe így hangzott: "Rogán Antal újra lebukott: offshore cégen keresztül intéztette a népszavazási kampányt! Avagy, mi lesz a következménye az ODEX Kft ügyének?"

A miniszterelnök a távollétében meglepő módon nem Rogán Antalt vagy a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát jelölte ki helyettesítőjének, hanem Lázár Jánost. Harangozó pedig elfogadta válaszadóként a Miniszterelnökség miniszterét, így meghallgathattuk, Lázár milyen érvekkel veszi védelmébe minisztertársát, akivel - a kiszivárgó hírek szerint - nem mindig volt felhőtlen a kapcsolata. (Nem hivatalos információk szerint azért kellett külön minisztériumot csinálni a Kabinetirodából, mert Lázár nem akarta, hogy a Miniszterelnökség, így annak vezetőjeként ő maga legyen felelős Rogán Antal ügyeiért.)

A Harangozó által firtatott és elnevezett Odex-ügyről a Népszava adott hírt múlt héten, lényege pedig a következő. A Volán-társaságok a tavalyi kvótakampányban egy luxemburgi médiaértékesítő cégen, az Odexen keresztül kaptak hirdetéseket a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

A Harangozó által kikért adatok szerint ráadásul a buszvállalatok jelentős, 50 százalékos kedvezményt biztosítottak. Vagyis a kormány nem közvetlenül egy állami céggel kötött szerződést (a pénz így egyik állami zsebből a másik állami zsebbe kerülne), hanem közbeiktatott egy magáncéget - ahol ki tudja, mennyi haszon maradt.

Harangozó pont erre az eljárásra kérdezett rá, megjegyezve, hogy nem lehet tudni, pontosan ki az Odex tulajdonosa. A cég a honlapja szerint amúgy a cég az IKO Media Group tagja.

Lázár válasza: Puch is ezt csinálta

Lázár meglepőde hallotta, hogy Harangozó offshore cégnek nevezi az Odexet, hiszen Luxemburg az EU tagja. Arról azonban nem beszélt, ki lehet a végső tulajdonos. A miniszter inkább azzal vágott vissza a szocialista képviselőnek, hogy azért nem érti a kérdését, mert korábban az MSZP idején is kötöttek szerződést az Odex-szel.

Így például 2009-ben a szociális minisztérium, illetve később a Népszava tulajdonosa, Puch László, az MSZP egykori legendás pénztárnoka is több tízmilliós szerződést kötött az Odex-szel. (Megmosolyogtató egybeesés, hogy az ügyről épp a Népszava számolt be először.)

Harangozó Puch László emlegetésére azt mondta, hogy ő nincs tisztában a pénzügyeivel, nincs is kapcsolatban Puchhal, majd megjegyezte, hogy Lázár valószínűleg előbb fel tudja venni a kapcsolatot vele:

Hívja fel Puch Lászlót, előbb eléri, mint én!

Harangozó azt is megjegyezte, hogy ugyanakkor a korábbi megrendeléseknek és Puchnak semmi köze nincs az ügy lényegéhez. Vagyis ahhoz, hogy a kvótakampányban miért volt szükség szerződést kötni ezzel a céggel.

Kibeszélheti ezt a cikket az Index Facebook-oldalán!

(Borítókép: Kovács Attila / MTI)