Itt a tél, de még mindig a forró őszben hisz a kormány

2017.12.06. 05:17
"Ezek a kísérletek napirenden vannak" - mondta az Indexnek Kovács Zoltán kormányszóvivő, amikor azt kérdeztük, mi a véleménye arról, hogy bár forró ősszel és zavargásokkal riogatott szeptember elején a kormány, ebből semmi nem lett. Az ellenzéknek pedig egy titkosszolgálati kivonatot ígért.

Forró ősszel riogatott a Fidesz még néhány hónapja, aminek Kövér László júliusi nyilatkozata ágyazott meg. A házelnök azt mondta, hogy "ősszel leplezetlen koalíció jöhet létre a magyarországi ellenzék és a Soros-féle szervezetek között, hogy utóbbiak a demokrácia intézményrendszere elleni nyílt támadásokkal, utcai zavargásokkal gerjesszenek hangulatot a választások előtt." Hozzátette még, hogy

forró idők jönnek szeptembertől,

amikor a piszkos munkát a Soros-féle szervezetek aktivistáival fogja elvégeztetni az ellenzék, és megpróbálnak majd egy olyan hangulatot kialakítani, amiben mindent fölülír a polgárháborús pszichózis.

Szeptember elején Hidvéghi Balázs meg is nevezte, hogy Gulyás Mártonék felől számítanak zavargásokra. A Fidesz szóvivője azt mondta, "a Soros-hálózat tagjai – Gulyás Mártonnal az élen – nyíltan üzengetik, hogy

törvénytelen, akár az erőszakosság határát súroló akciókra készülnek ősszel.

"A felkészüléshez táborokat szerveznek, és arról beszélnek, hogy nekik joguk van a törvények megsértésére", mondta Hidvéghi.

Az egésznek a - vélt vagy valós - alapja egyébként akkoriban az lehetett, hogy Gulyás Márton még nyáron azt mondta a 444-nek, hogy október 23-ig új választási törvény kell, különben erőszakmentes polgári engedetlenségi akciókba kezdenek az áprilisban indított Közös Ország Mozgalommal. Azt is mondta, hogy az egészre gyakorolnak is, mert a mozgalom "elvonulásain" az elméleti viták mellett gyakorlatban is felkészülnek az erőszakmentes ellenállásra.

Szeptemberben hosszú cikkben elemeztük, hogy mi értelme van zavargásokat kommunikálni. Aztán Hidvéghi után pár nappal Németh Szilárd is rákontrázott a forró ősz narratívára, Schilling Árpád és Vágó Gábor nevét is bedobva. 

Gulyáséknak azóta egyetlen akciójuk volt, Zsidai Roy kormányközelinek gondolt vállalkozó budavári éttermeibe ültek be két hete vasárnap(!). Olyannyira nem zavarogtak, hogy még az október 23-i rendezvényüket is lemondták eső miatt, sőt, november közepén már Gulyás is visszatáncolt a polgári engedetlenségből.

Napirenden vannak

Megkérdeztük Kovács Zoltán kormányszóvivőt, hogy akkor most hogy is van ezzel a forró ősszel. A szóvivő válaszából kiderült, hogy a kabinet még mindig hisz abban, hogy bizonyos, Soroshoz köthető csoportok zavargásokra készülnek, hiába cáfolt erre rá az ősz.

Kovács Zoltán az Indexnek azt mondta: legutóbb a kormányülésen látta a titkosszolgálatok által elkészített jelentéseket "a Soros-hálózatok tevékenységéről". Úgy fogalmazott, hogy "ott tényekről beszélünk és szándékokról", tehát szerinte igenis vannak ilyen szándékaik ezeknek a szervezeteknek. 

Ezek a kísérletek azért napirenden vannak

- mondta, szerinte léteznek ilyen "radikális vagy anarchista csoportok", amelyeknek a céljai között a közrend megzavarása is szerepel. "Ezek tények" - jelentette ki a szóvivő, de konkrétumot nem mondott, így nem tudni, milyen csoportokra, szervezetekre gondol. 

Mindez azért is érdekes, mert ahogy korábban írtuk, a parlament nemzetbiztonsági bizottságában a titkosszolgálatok vezetői - a testület ellenzéki képviselőinek elmondása szerint - lényegében cáfolták, hogy a Soroshoz köthető szervezetek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének. Most akkor ki hazudik: az ellenzék vagy a kormány? - kérdeztük Kovácstól, aki ekkor egy újabb verzióval állt elő.

Azt mondta, hogy a titkosszolgálatok beszámolóját a legutóbbi kormányülésen ismerhették meg, így ezt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai még nem látták. Ugyanakkor Kovács ígéretet tett arra, hogy a következő bizottsági ülésen Soros György külföldi és magyarországi tevékenységéről készült titkosszolgálati jelentések kivonatát, illetve részleteit megismerhetik majd az ellenzéki képviselők is.