Több kitüntetést is kapott Donyeckben a magyar zsoldos

2017.12.06. 08:47

Beismerte a háborús bűncselekményekkel gyanúsított 43 éves paksi férfi, hogy zsoldosként harcolt az orosz szakadárok oldalán az ukrajnai Donyeckben. L. Krisztián korábban a rendőrségnél dolgozott – írja a Magyar Idők.

A férfi elmondta a bíróságnak, hogy 2015 szeptemberében utazott ki Donyeckbe, ahol önként belépett a donyecki szakadárokhoz, és néhány hetes katonai kiképzés után ár éles bevetésen is részt vett. 2016 januárjában megsérült a harcokban, de júliusra felépült és visszament a frontra, de akkor újból megsebesült. Mégis: szeptemberben újabb egy éves megállapodást írt alá a Donyecki  Népköztársaság Hadseregével, fegyvere és katonakönyve is volt.

A szolgálat alatt több kitüntetést is kapott.

2017 szeptemberben, két év katonaság után tért vissza Budapestre. Moszkvában a magyar nagykövetségen ideiglenes magyar útlevelet kapott szeptember 21-én, még aznap hazarepült. Ferihegyen őrizetbe vették, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

A korábbi hírek szerint a donyecki hadseregbe további magyarokat toborzott, de ez a vádirat szerint nem így van, ugyanis a tiltott toborzás  egyik elkövetési formája az, amikor valaki  szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen kiképzésen részt vesz. A magyar Btk. ezt a háborús bűncselekmények  között említi, mert  a magyar törvények szerint a Donyecki Köztársaság önálló állami szuverenitással nem rendelkezik, a nemzetközi közösség nem ismeri el, ezért  szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetnek minősül. L. Krisztián akár 5 év fegyházat is kaphat.