Karácsony Gergely pofára ejtette az Együttet, és lepaktált az MSZP-vel

2017.12.07. 20:25
Karácsony Gergely bejelentette, hogy vállalná az összefogás miniszterelnök-jelöltségét, csak éppen a Párbeszéden és az MSZP-n kívül senki nem akar közös listát. A Párbeszéd nagy szövetségese az Együtt máris jelezte, ebből nem kér.

Jól szórakozhattak azok a politikai ínyencek, akiket még esetleg érdekel a baloldal összefogásának története. A héten ugyanis a szappanopera újabb fejezethez érkezett, amely a dramaturgia szabályait szépen betartva nem várt fordulatot hozott.

Néhány napja ugyanis egyre többen beszéltek arról, hogy a közös listát sürgető MSZP nemcsak a külön listát sürgető DK-val tárgyal, hanem fű alatt, zárt ajtók mögött a Párbeszéddel is egyezkedik. No, nem a Párbeszéd temérdeknek nem mondható szavazóira kaptak kedvet a szocialisták. A Párbeszédnek egy olyan dolga van, amely az MSZP-nek momentán nincs: miniszterelnök-jelöltje.

Szóval a több oldalról megerősített pletyka úgy szólt: az MSZP megegyezett a Párbeszéddel arról, hogy egyesítik erőiket, közös listán indulnak, ebbe akarják behúzni a többieket, és a listát miniszterelnök-jelöltként Karácsony Gergely zuglói párbeszédes polgármester fogja vezetni.

Az egyszerű választó ebből persze annyit észlelne, hogy az egykori LMP-s, korszakváltós Karácsony Gergely vezetne egy MSZP-listát. Így a végcél az lenne, hogy a többi ellenzéki pártot is bevonják az összefogásba.

A tárgyalások megindultak, a kavarók beindultak. Ebből aztán csütörtökre születtek is cikkek, amelyek már felfedtek részleteket Karácsony miniszterelnök-jelöltségéről. A Hír TV azt írta: Összefogás: Karácsony lehet a közös miniszterelnök-jelölt. Az Azonnali pedig „Az MSZP Karácsonyra vár” című kétértelmű címe is erről az összefogás-féleségről szólt.

Karácsony bejelentette

Aztán délután több pártból jelezték, hogy csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorát érdemes nézni, mert Karácsony itt teszi meg a nagy bejelentését az ügyben. Így aztán az Index politikai mazochista tagozata is meghallgatta a beszélgetést, amelyben tényleg nem várt mondatok hangoztak el.

Karácsony ugyanis azt jelentette be, új alapokra kell helyezni az ellenzéki politikát, és ehhez nem más kell, mint: ÖSSZEFOGÁS. „Kezdeményezem minden ellenzéki párt felé, hogy próbáljuk újragombolni a kabátot" – mondta Karácsony. Rónai Egon műsorvezető láthatóan másra számított, és kerek perec megkérdezte, hogy az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltként ül-e itt. De Karácsony azt mondta, nem és nem is tárgyalt erről (ami igaz, mert ő arról tárgyalt a szocialistákkal, hogy egy nagy közös listát hajlandó lenne vezetni).

„Azért ülök itt, mert létre kell hozni egy közös megállapodást" – mondta Karácsony, aki a közös listáról azt mondta: "én húzni is tudom a listát. Ha vannak pártok, akik támogatni tudnak, vállalom. Hozom a személyes népszerűségemet, csak kezdjünk bele.

Egy ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje tudok lenni.

Vagyis Karácsony lényegében bejelentkezett az összefogás közös miniszterelnök-jelöltjének, csak éppen összefogás nincs. Ott van például a Párbeszéd legszorosabb szövetségese az Együtt, amelyről Karácsony azt mondta: „Nem hagyom faképnél az Együttet, szeretném, ha ő is rajta lenne ezen a listán". Az Együtt már ki is adott egy közleményt, hogy szó sem lehet erről, külön indul.

A DK épp jövő héten dönt a külön listájának sorrendjéről, az LMP múlt héten döntött, a Momentum pedig már rég megnevezte a saját külön jelöltjeit.

Csak az MSZP osztja Karácsony álláspontját a közös listáról, jelöltekről, miniszterelnök-jelöltről. Vagyis most úgy néz ki, Karácsony maximum az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lehet.