Az alapcsomag és a zaj miatt megy a csepeli várótermekben a köztévé híradója

2017.12.14. 10:50

Válaszolt a csepeli önkormányzat a helyi szakrendelői várótermeket egy hete lázban tartó kérdésben, hogy vajon miért propagandahíradót adnak non stop a kivizsgálásra várakozóknak. Ráadásul hang nélkül.

A kérdést a jobbikos Alfahír.hu, majd különféle blogok, végül a Momentum Mozgalom is körbejárta, de az előbbinek az önkormányzat csak arra válaszolt, hogy miért kerültek ilyen tévék, amúgy 32, a várótermekbe. Abból kiderült, hogy a betegek részéről jelentkezett az igény. De vajon a betegek kifejezetten a köztévé híradójára kíváncsiak? Megkérdeztem, hogy miért a közszolgálati műsorok mennek. 

A válasz egyszerűbb, mint hinnénk. Sőt, logikus.

„Az önkormányzat a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatban 2017 nyarán készített felmérés alapján szereltetett fel 32 darab televíziókészüléket az épületben. (...) A kérdőívek kiértékelése után önkormányzatunk LED tévéket szereltetett fel.”

És itt jön a lényeg, és nem csak azért, mert a válasz ezen a pontján az önkormányzat FAKENEWS-ozásba kezd:  a magyarországi fake news oldalak csak a televíziókról számoltak be, elhallgatva a többi fejlesztést és azt is, hogy nem csak az M1 csatornát lehet ezeken nézni. Az önkormányzat és a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat vezetése ugyanis semmilyen módon nem írta elő, milyen csatorna fusson a tévékészülékeken. A hivatal a legegyszerűbb megoldást választva egy alapcsomagra fizetett elő, a várótermekben lévő folyamatos zaj miatt pedig az adott csatorna műsorai magyar feliratozásának bekapcsolását tartotta célszerűnek.

Bármilyen más csatornán van feliratos adás, arra át lehet és át is szoktak időnként kapcsolni, írja az önkormányzat.