Több ezer diák tüntet iskola helyett január 19-én

2018.01.06. 13:16

"Ne menj suliba!" címmel szerveznek diáktüntetést január 19-ére a Parlament elé. A tanulók kezdeményezése a gyenge oktatási rendszerre akarja felhívni a figyelmet, a szervezők több ezer résztvevőre számítanak.

A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban.

– írják a tüntetés szervezői a Facebook-eseményben, amit szombat kora délutánig 6500-an igazoltak vissza, és további 25 ezren jelezték, hogy érdekli őket. 

A tiltakozás szervezője, Gyetvai Viktor az atv.hunak elmondta: egy alsó tagozatos diák szervezete nincs felkészülve arra, hogy annyi időt töltsön az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén. 

A szervezők azt írják az eseményben, a tüntetés célja:

  • Összefoglalni a diákság problémáit.
  • Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
  • Felhívni a figyelmet a problémákra, és azokra megoldást keresni.
  • Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
  • Szinte csak diákok részvételével demonstrálni, hogy a diákoknak vannak gondolataik, amiket érvényesíteni szeretnének.

A leírásban az is szerepel, hogy a döntéshozóknak elég lenne csak a finn oktatási rendszert közelebbről megnézni, ott ugyanis "nincs osztályzás az első években, ezáltal nem alakul ki stressz a gyerekekben; nem alakul ki kiközösítés, mert nem csak oktatnak, hanem közösségeket alakítanak; rövid a napi tanítási idő".

Gyetvai megszólalásában hangsúlyozta, hogy bár még nem kaptak megkeresést egyetlen párttól sem, nem fogadnák el, hogy az eseményhez bármelyik párt csatlakozzon.