A DK sem fizeti be az ÁSZ 16 milliós büntetését

2018.01.08. 14:26

Szombaton az LMP jelentette be, hogy nem fogják kifizetni az Állami Számvevőszék által kirótt 8,8 millió forintos büntetést, amit azért kaptak, mert a számvevőszék szerint túl olcsón béreltek irodát. Hétfőn a DK közölte, hogy nem fizetik be a rájuk kivetett 16 milliós bírságot, mivel úgy vélik, hogy az ÁSZ bebizonyította, hogy a Fidesz politikai megrendelésére dolgozik, mert egymás után bünteti milliókra az ellenzéki pártokat.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke felidézte, hogy az ÁSZ szerint a piaci ár alatt bérlik az irodáikat, de a hozzájuk eljuttatott határozatból még az sem derül ki, hogy pontosan melyik irodákról van szó. Mint mondta, a választás előtt néhány hónappal el akarják venni az ellenzéknek járó állami támogatás egy jelentős részét.

A DK levelet írt a számvevőszéknek, jelezve, hogy törvénytelennek tartja a bírságot, ezért

tőlünk egyetlen egy fityinget nem fognak látni

- mondta Molnár Csaba, hozzátéve, uniós intézményekhez is fordulnak az ügyben. Kilátásba helyezte, hogy egy esetleges kormányváltás után bíróság elé állítják az Állami Számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót és társait.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék sorra bünteti meg az ellenzéki pártokat, a Jobbik kapta a legnagyobb bírságot tiltott pártfinanszírozás miatt, tőlük több mint 600 millió forintot akar elvonni a szervezet. Az ÁSZ hétfői határozata szerint a büntetés befizetésére 15 napja van a pártnak. A DK-n és az LMP-n kívül a Párbeszédre és az Együttre is bírságot szabnának ki, mert a pártok állítólag kedvezményesen béreltek irodákat. Az ÁSZ ugyanakkor a kormánypártokat most nem vizsgálta.