Nézőpont: A magyarok több mint kétharmada maradna az EU-ban

2018.01.13. 09:10

A magyarok több mint fele, 57 százaléka elégedetlen az Európai Unió vezetésével, de 71 százaléka azért inkább bent tartaná az országot az EU-ban - ez derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. Brüsszellel a magyarok 27 százaléka elégedett, 16 százaléknak pedig vagy nincs véleménye, vagy nem válaszolt a Nézőpont kérdésére. A kormányközeli kutatóintézet (amelynek tulajdonosa Habony Árpád üzlettársa és Orbán Viktor korábbi jogásza, Győri Tibor) a Magyar Idők számára készített felmérést tíz térségbeli országban arról, hogy mennyire elégedettek az emberek az unióval és mennyire szeretnének kilépni belőle. 

A felmérés szerint a tíz közép-európai ország (amelybe belevették Németországot is) lakosainak közel fele, 49 százaléka elégetetlen az EU-val, 53 százalékuk szerint "rossz irányba mennek a dolgok", de azért a megkérdezettek közel háromnegyede, 73 százaléka szerint jobb lenne, ha az országa tagja maradna  az uniónak.

A magyar EU-kritika a felmérés szerint régiós összehasonlításban még elég visszafogottnak tűnik. Csehországban például a megkérdezettek 69, Szlovákiában pedig 71 százaléka mondta azt, hogy inkább elégedetlen az Európai Unió vezetésének munkájával, és még Németországban is többen állnak negatívan az unióhoz, mint nálunk. A térségben a leginkább EU-pártinak a románok tűnnek, ott a megkérdezettek 32 százaléka elégedetlen az unióval és 58 százalék szerint minden rendben van az EU-val. Őket a lengyelek és a szlovénok követik, mindkét országban 40 százalék elégedetlen, 49 százalék pedig elégedett az unió jelenével és jövőjével. 

Bár a magyarok jó része nem annyira szereti Brüsszelt, 71 százalék azért nem szeretne kilépni, amivel elég közel állunk a régiós átlaghoz, míg 14 százalék inkább kiléptetné az országot. A legtöbben Lengyelországban (84 százalék) és Ausztriában (86 százalék) vannak a tagság mellett. A kilépni vágyók pedig Csehországban vannak a legtöbben, ott 31 százalék szabadulna az EU-tól.