Narancsszínű festékkel dobálták meg az Állami Számvevőszék épületét

2018.01.17. 13:49 Módosítva: 2018.01.17. 15:25

Narancsszínű festékkel dobálta meg Gulyás Márton, ismert közéleti-politikai aktivista az Állami Számvevőszék V. kerületben található épületét, így tiltakozva az ellen, hogy az elvileg független pénzügyi felügyeleti szerv (melynek élén az egykori fideszes képviselő, Domonkos László áll) gyanúsan a választási kampány előttre időzítve szabott ki bírságot több ellenzéki pártra. A legnagyobb, 331 millió forintos bírságot a Jobbik kapta, tiltott pártfinanszírozás és a piaci áron alul kapott plakáthelyek miatt, míg más ellenzéki pártokat az általuk állítólag áron alul bérelt irodáik miatt büntettek sokkal kisebb összegekre.

Az ügyről többször is írtunk, a politikai motiváció gyanúját az veti fel, hogy az ÁSZ-nak a legutóbbi ellenőrzéskor sem az irodabérleti árakkal nem volt baja, mint ahogy a Fidesz régebbi gyanús plakátügyeivel sem.

A Facebookon élőben közvetített akció során Gulyás elsősorban az ÁSZ épületén díszelgő bronztáblát dobálta meg, de kaptak a falak, az üvegfelületek is, az épület 20-30 méter hosszan lett festékes. Előkerült néhány „Orbán markában az ÁSZ" feliratú molinó is. A kivonuló rendőrök felvették Gulyás adatait, a járdát szalagkordonnal kerítették el.

A Fidesz azt írta az akcióval kapcsolatban, hogy „ez a Soros-hálózat legújabb támadása. Gulyást és az embereit Soros György fizeti, ők fizetett provokátorok."

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs vezetője is megszólalt az eset után. Horváth Bálint szerint már nemcsak verbálisan, hanem "fizikailag is megtámadták" a magyar jogállam független ellenőrző intézményét, az ÁSZ-t, és egyúttal a dolgozóit is. A kommunikációs vezető azt mondta: az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett. Kizárólag a gyors rendőri beavatkozásnak volt köszönhető, hogy "nem történt nagyobb baj, mondta. Az ÁSZ vizsgálja, hogy szükség van-e további jogi lépésekre.

A Gulyás Márton által alapított Közös Ország Mozgalom a hétvégén már kifüggesztett az ÁSZ-döntés ellen tiltakozó transzparenseket. 

(24.hu)