Elkezdődik a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazás aláírásgyűjtése

2018.01.30. 11:33

Az Együtt sajtóközleményben tudatta, hogy a Kúria elutasította azt a beadványt, amely a Fővárosi Választási Bizottság által már korábban hitelesített, a 3-as metró teljes akadálymentesítésére vonatkozó népszavazási kezdeményezés ellehetetlenítését célozta. A héten várhatóan elindul az aláírásgyűjtés, amiben a teljes baloldali ellenzék részt fog venni.

Amennyiben összegyűlik a szükséges 138 ezer aláírás, akkor kiírják a népszavazást. Arra a kérdésre kell majd szavazni, hogy

akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?

A Fővárosi Választási Bizottsághoz Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője nyújtotta be a kérdést tavaly év végén. Horváth akkor azt mondta, "nem lett volna szabad idáig eljutni, hiszen az akadálymentesítés elsősorban nem pénz-, hanem civilizációs kérdés. Ha 30-40 évente felújítanak egy metrót, akkor azt használhassa mindenki. A kormány megtagadta azt a 20 milliárd forintot, ami az akadálymentesítéshez kell, Tarlós István főpolgármester pedig asszisztál a döntéshez".

Tarlós: Ez a népszavazás pont semmit sem ér

Tarlós István a döntéssel kapcsolatban annyit mondott, hogy végig kell olvasni a Kúria határozatát, amiből kiderül, hogy ez a népszavazás pont semmit sem ér, ugyanis az alapkérdés és az arra adandó válasz nem tartalmaz se határidőt, se liftépítési kényszert a metróval kapcsolatban. Ráadásul a főpolgármester szerint a kérdés a népszavazástól függetlenül is megoldódik magától hamarosan. 

Horváth Csaba: 92% támogatja az akadálymentesítést

A népszavazást kezdeményező Horváth Csaba (MSZP) közleménye szerint egy közvélemény-kutatás alapján a budapestiek 92 százaléka támogatja a metró teljes akadálymentesítését. Nem véletlen, hogy a demokratikus ellenzék kilenc pártja sorakozott fel az akadálymentesítésről szóló népszavazás mellett.

Miután Tarlós az elmúlt hónapokban sem mutatott komolyabb szándékot, hogy kikövetelje a kormánytól a teljes akadálymentesítéshez szükséges 20 milliárd forintot, most a budapestiek mutathatnak erőt és kényszeríthetik ki egynapi adóbefizetésüket egy mindannyiunk számára fontos civilizációs előrelépés érdekében - áll a közleményben.