A tűzoltók vizsgálják, felgyújtották-e a Ligetvédők sátrait az éjszaka

2018.01.30. 12:19

A Mérce írta meg, hogy éjszaka leégtek a Ligetvédők sátrai a Néprajzi Múzeum tervezett helyén, az Ötvenhatosok tere mellett. A Városliget fáinak kivágása ellen tiltakozó egyik aktivista szerint a tábor területén az éjszaka négyen tartózkodtak, plusz két macska. Senki sem sérült meg a tűzben, de a tábor területén lévő összes nagyméretű sátor, és minden felszerelésük elégett. A kár több százezer forint is lehet. A tűzről beszámoló Facebook-poszt szerint gyújtogatás történt, voltak, akik benzinszagot is éreztek.

Az Index megkereste a Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivőjét, aki kérdésünkre elmondta, hogy a tűzoltók kivonultak a helyszínre, és eloltották a lángokat, a körülményeket hatósági eljárás keretében vizsgálják. Kisdi Máté arra azonban nem kívánt válaszolni, hogy találtak-e gyújtogatásra utaló nyomokat. Mint írta,

a hatósági eljárás részleteiről csak az eljárás lezárását követően adhatunk tájékoztatást.

A Ligetvédőknek ezen kívül még 2 helyen van táboruk a Városligetben, mindenhol több sátorral vannak jelen, ezekben állandó jelleggel legalább két aktivista tartózkodik, és 24 órás őrséget tartanak. Az elmúlt két évben számos atrocitás érte az aktivistákat, tavaly nyáron egy másik helyen álló sátraikat gyújtotta fel egy ismeretlen. Egy szolgálaton kívüli rendőr pedig rátámadt a ligetvédőkre, és megrúgott egy 11 éves kislányt, ellene vádat emelt az ügyészség.