17 centi hó esett a Kékestetőn

DSOKI20180203104
2018.02.03. 16:01 Módosítva: 2018.02.04. 00:31

Szombaton országszerte több helyen megmaradt a lehullott hó, de csak a hegyvidékeken alakult ki jelentősebb hóréteg. A délutáni adatok szerint a hegyvidékeken alakult ki vastagabb hótakaró, Kékestetőn 17 centiméteres hóréteget mértek - írja a meteorológiai szolgálat alapján az MTI. 

A havazás veszélye miatt szombatra a fél országra első fokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, írtuk szombat reggel. Budapesten és Pest megyében, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében volt érvényben első fokú figyelmeztetés, de ezeket Borsod kivételével szombat estére mindenhol visszavonták. 

Az országban síkvidékeken néhány centiméteres a hóvastagság alakult ki, emellett többfelé hólepel, illetve hófolt is.

Az Útinform jelentése szerint a szombaton elkezdődött havazás miatt a gyorsforgalmú utak, a fő- és mellékutak szinte mindenütt sónedvesek, egyes helyeken latyakosak, hókásásak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy a havazás miatt sehol sem vezettek be korlátozást az utakon.

Az Útinform honlapján található helyzetjelentés szerint a középső országrészben váltakozó intenzitással havazik, több helyen havas eső esik. A nyugati-délnyugati területeken már inkább a hószállingózás, míg Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében inkább az eső a jellemző. A havazással érintett területeken a frissen lehullott hó mennyisége eléri az 1-4, Baja környékén az 5-10 centimétert.

Tudósítónk szombat délután három körül a Normafáról azt jelentette, hogy szakad a hó, pár óra alatt több centi leesett, és meg is maradt. Hirtelen annyi hó hullott, hogy buszok és autók is elakadtak a Normafára vezető utakon. Az utakat folyamatosan takarítják, de hirtelen sok hó esett, ezért eltarthat egy darabig. Ennyi látszódott a Normafából délután háromkor:

Hajnal (@h.a.j.n.a.l) által megosztott bejegyzés,

Egyik olvasónk azt írta, délután négy körül a Svábhegyre sem tudtak felmenni a buszok. 

Másik olvasónk Galyatetőről küldött képeket (lásd a galériában), itt még nagyobb hó van, mint a Normafán, és mínusz 4 fokot mértek. 

Az Időkép.hu szerint délután az országban több felé váltott át az esőzés havazásba, Nagykanizsán, Maglódon is, de Baján például már délben 9 centis havar mértek. 

Egyik olvasónk azt írta, Hejcén 20-25 centi hó esett, és nincs is áram a faluban. 

Oroszlányról viszont azt írták nekünk, hogy ott se eső, se hó nem esett. 

A jelenlegi előrejelzések szerint a következő napokban száraz, de hideg idő várható, néhol akár mínusz 10 Celsius-fokig is hűlhet a levegő. Szerdán várható ismét havazás, és a számítások szerint akár síkvidékeken is jelentősebb hótakaró alakulhat ki - írja az MTI. 

Mutassa meg ön is, hogy hullik-e a hó! Küldjön képet, videót!

  • Beázott a latyaktól a cipője?
  • Elcsúszott a havas járdán?
  • Lezártak egy falusi mellékutcát?
  • Szépek a havas fák az ablakból?
  • Vagy fake news az egész hóesés, és süt a nap?

Ezek mind remek fotótémák, és hasznos infók nekünk, hogy minél pontosabban meg tudjuk írni, hol, milyen a helyzet éppen. Írjon az ugyelet@mail.index.hu címre!