Nem akadályozta szándékosan a Jobbik az ÁSZ munkáját

2018.02.05. 13:58

"Az Állami Számvevőszék 2017. október 3-án fordult az ügyészséghez a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzésével kapcsolatban. Az ÁSZ megkapta a nyomozóhatóság határozatát, amely a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban nem állapított meg szándékos bűncselekmény elkövetését. Az ÁSZ a szándékosság megállapítása tekintetében nem él panasszal az ügyészség felé"

- írja közleményében az Állami Számvevőszék. Hozzáteszik, hogy ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a Jobbik a 2015-2016. évek vonatkozásában nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A nyomozóhatóság határozata pedig nem befolyásolja a 2018. január 8-án nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben tett megállapításokat.

A Transparency International évekig kérte az Állami Számvevőszéktől, hogy a pártok önbevallásos kampányköltéseit vesse össze a "valósággal", ne csak a számlákat ellenőrizze. A szervezet eddig folyamatosan azt kommunikálta, hogy meg van kötve a keze, nem tehet ilyet. Aztán négy hónappal a választások előtt hirtelen megtáltosodtak, valószínűleg nem függetlenül a Fidesz–Jobbik-háborútól. A Jobbik kapta a legnagyobb büntetést, de szinte az összes ellenzéki pártra kiszórták a több milliós büntetést. Ezzel párhuzamosan a Fidesz (és a KDNP) is megússza, hogy a választásokig kutakodjon a gazdálkodásukban az utóbbi időben nagyon bekeményedő Állami Számvevőszék.

Az ÁSZ röviden azt kifogásolja a Jobbiknál, hogy a párt nem igazolta, hogy törvényesen költötte volna el az államtól kapott pénzt 2015-ben és 2016-ban, nem igazolta, hogy a könyvelése, dokumentumai, szabályzatai megfelelnek a törvényileg elvártnak, és hogy az ÁSZ egy másik állami szerv kockázatjelentése alapján feltárta, hogy a párt 331,6 millió forint tiltott támogatást kapott a párt.

Az első pontok abból fakadnak, hogy az ÁSZ nem kapta meg a bekért dokumentumokat a Jobbiktól, ami a Jobbik szerint az ÁSZ hibája, az ÁSZ szerint pedig a párté. Az ÁSZ szerint a párt nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, a párt szerint viszont ez nem igaz, az adatbekérés teljesítését maga az ÁSZ lehetetlenítette el. A tiltott támogatásról pedig feltételezhetően a NAV-tól kapott jelzést és dokumentumokat, szerződéseket az ÁSZ, a NAV ugyanis nyomozott tavaly nyáron Simicska Lajos plakátcégénél, a Mahir Cityposternél, amelytől a Jobbik a plakáthelyeit bérelte.

Az ÁSZ így felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésbe az általa elfogadott tiltott vagyoni hozzájárulás értékét, 331 millió 660 ezer forintot.

Frissítés: A Jobbik sajtótájékoztatót tartott, úgy reagált az ÁSZ közleményére. Az MTI beszámolója szerint: a Jobbik új eljárás lefolytatására kéri az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), a szervezet vezetőjétől pedig bocsánatkérést vár - közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus arra reagált, hogy az ÁSZ megkapta a nyomozóhatóság határozatát, amelyben megállapították, hogy a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban nem állapítható meg szándékos bűncselekmény elkövetése. Z. Kárpát Dániel értékelése szerint ezzel megdőltek azok a vádak, miszerint a párt nem működött volna együtt a vizsgálat során.

Mind a "kézivezérelt, függetlennek mondott szervezet", mind a Fidesz hazugságai lelepleződtek - mondta a jobbikos politikus, aki szerint a kivetett bírság egyértelműen alaptalan, az eljárásról pedig kiderült, hogy "a kommunisták térden állva könyörögtek volna a receptjéért, hiszen annyira koncepciózus volt". Az alelnök bocsánatkérésre szólította fel a számvevőszék elnökét arra hivatkozva, hogy nem szakmai, hanem politikai indokok alapján igyekezett ellehetetleníteni a pártot. Emellett egy olyan új eljárást sürgetett, amely törvényes alapokon nyugszik és az ÁSZ is együttműködik azokkal, akiket vizsgálni kíván.