Az ÁSZ egyelőre nem vizsgálja a Fidesz elleni bejelentést, de felhasználja

2018.02.06. 11:31 Módosítva: 2018.02.06. 11:31

Az Állami Számvevőszék az Együtt bejelentése ellenére sem hajlandó vizsgálni a Fidesz 2018-as gazdálkodását, állítja a párt. Az Állami Számvevőszék viszont azt közölte: nem utasították el  a kockázatjelzést, azt az ellenőrzések tervezésénél fel fogják használni.

Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje kockázatjelzést tett az Állami Számvevőszéknél, miután kiderült, hogy a magyar óriásplakát-piacon hozzáférhető szabad felületek jelentős részét a kormányzati kommunikáció és a Fidesz koordináltan lefoglalta.

Az Együtt politikusai azt várták, hogy az ÁSZ vizsgálata kitérjen a Fidesz foglalóinak biztosításához szükséges összeg forrására, számvitelileg helyes elszámolásának módjára.

Az Együtt szerint az Állami Számvevőszék elutasította a jelzést. Értékelésük szerint ezzel az Állami Számvevőszék ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy nem független és szolgalelkűen kiszolgálja Orbán Viktor és a Fidesz illiberális érdekeit. Közleményükben azt írják: felháborító, hogy egy kockázatjelzés alapján a Jobbiknál rendkívüli vizsgálatot folytattak, ugyanezt a Fidesz esetében azonban már nem hajlandóak megtenni.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) Kovács Árpád a Magyar Költségvetési Tanács elnöke (b) Polt Péter legfőbb ügyész (b2) és Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke (b3) az Országgyűlés plenáris ülése előtt 2017. március 13-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) Kovács Árpád a Magyar Költségvetési Tanács elnöke (b) Polt Péter legfőbb ügyész (b2) és Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke (b3) az Országgyűlés plenáris ülése előtt 2017. március 13-án.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára szerint azonban az Együtt valótlanságot állít. Az ÁSZ ugyanis válaszában azt írta az Együttnek, hogy a hozzá érkezett tájékoztatási célú információk, jelzések és egyéb dokumentumok alapján a tudomására jutott adatokat, tényeket a folyamatban lévő ellenőrzésein vagy ellenőrzéseinek tervezésénél hasznosítja. Az ÁSZ folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli a külső kockázatokat, és ezen kockázatelemzési tevékenységének eredményeit az ellenőrzései során felhasználja.

Az ÁSZ ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul végzi, olvasható a számvevőszék honlapján megjelent közleményben. Az ÁSZ független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat, írják. Az ÁSZ a pártok ellenőrzése során mindenben a vonatkozó és hatályos törvények előírásai, és a minden pártra egységesen érvényes eljárási szabályok szerint, mint jogalkalmazó járt és jár el.

Az ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik, zárul a közlemény.