Kamugyógyszert reklámozott egy orvos, fél évre eltiltották a szakmától

2018.02.14. 15:05 Módosítva: 2018.02.14. 15:05

Az e heti nyomtatott HVG arról ír, hogy a Magyar Orvosi Kamara fél évre eltiltott egy gyógyhatásúnak mondott terméket hirdető orvost a praxisától. Juhász György orvos egy Dr. Juice nevű ezüstkolloid alapú szert reklámozott úgy, hogy az vírusellenes, legyőzi a hpv-t, a krónikus gyulladásokat, a Lyme-kórt, és még a rákos sejtek működését is visszaregulálja, ráadásul a mérgező gyógyszerekkel ellentétben mellékhatásmentes.

Az orvos az etikai bizottság előtt tagadta, hogy üzleti kapcsolat fűzte volna a gyártóhoz. Amint a kamara nehezményezte a reklámtevékenységét, a Dr. Juice egy másik orvost választott reklámarcnak. Ennek ellenére fél évig nem gyakorolhatja a szakmáját.

A Gazdasági Versenyhivatal rendszeresen lecsap a gyógyterméknek nevezett, de gyógyszerként nem eladható szerek forgalmazóira. Sok dolguk van ezzel: számos forgalmazó nagy üzletet lát az ezüst antibakteriális hatásában. Boldogkői Zsolt, a szegedi egyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője a HVG-nek azt mondta erről: a sósav is megöli a baktériumokat, mégsem ajánlják belső fertőtlenítésre. Arra pedig semmilyen tudományos bizonyíték nincs, hogy az ezüstkolloid egyetlen betegséget is meggyógyított volna. Viszont nagy mennyiségben mérgező.