A választások után dönt az Országgyűlés a Stop Sorosról

2018.02.15. 13:58 Módosítva: 2018.02.15. 14:28

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kihelyezett, együttes frakcióülése után az MTI beszámolója szerint azt mondta,

a kormánypártok egyhangúlag döntöttek a Stop Soros törvénycsomag támogatásáról, amelynek tárgyalása jövő héten megkezdődhet az Országgyűlésben, de döntés a választások után várható róla.

Gulyás szerint a kormánypártoknak nincs meg a többsége a javaslat nemzetbiztonsági törvényt érintő, kétharmados pontjainak elfogadásához, nemzetközi színtéren is támadások indultak Magyarországgal szemben, az ellenzék alapvetően bevándorláspárti, a Jobbik pedig "már mondott mindent". Ezért a választópolgárokhoz fordulnak, és a javaslatról a választások után fog dönteni az Országgyűlés.

Csütörtökön az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Nils Muiznieks közleményben fejezte ki aggodalmát a kedden benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban. Mint mondta, bevezetése esetén a törvény önkényes módon korlátozná a nem kormányzati szervezetek nélkülözhetetlen munkáját. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a már megszokott módon reagált a kritikákra:

Nils Muiznieks, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa Soros György embere.

Gulyás hasonlóan reagált Muiznieks közleményére, mint Halász. Szerint a biztos korábban a Soros-alapítvány litván programirodájának volt a vezetője. A bevándorlást pártolja, szerinte erre Európának szüksége van, de a magyar kormány ezzel ellentétes állásponton van

A frakcióülésen meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök aktuálpolitikai tájékoztatóját, részleteket azonban kérdésre nem árult el, arra hivatkozva, hogy zárt ülésen hangzott el.

Gulyás Gergely közölte,

az elkövetkező hetekben durva kampányra számítanak, a reménytelenség gyűlöletet szül, és ezt látják az ellenzék megnyilatkozásaiból is.

A plakátpiac 40 százalékának Simicska Lajos cégei a tulajdonosai, akik helyet csak a Jobbiknak biztosítanak - közölte a frakcióvezető arra a felvetésre, hogy egyes hírek szerint csak Fidesz-plakátok lesznek majd az utcán.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kiemelte, a kormánypártok azoknak a nyugalmával néz a választási kampány elébe, akik mögött teljesítmény áll. Arra a törekednek, hogy Magyarország olyannak maradjon, amilyen most, egy biztonságos ország, szemben egyes nyugat-európai városokkal.