Mínusz 15 foknál is hidegebb lehet ma

2018.02.28. 06:38

Több megyében továbbra is várható hófúvás, de szerdára már csak elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyére az extrém hideg miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést, írja az MTI. Az OMSZ jelentése szerint a  továbbiakban már csak helyenként (főként a középső megyékben és délen) lehet hószállingózás, havazás, de csak egy-két centiméternyi hó hullhat.

Az olykor erős szél a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsodban hordhatja a frissen lehullott havat az utakra. Délutántól nyugaton mérséklődik a légmozgás, ott megszűnik a hófúvás. A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést.

Kiemelték, hogy a reggeli órákban néhol, majd késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé (főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben) mínusz 15 Celsius-fok köré, majd alá csökken a hőmérséklet. Az extrém hideg miatt Baranya, Heves, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 2 fok között várható. Késő estére mínusz 15 és mínusz 8 fok közé hűl le a levegő.

Közben a MÁV reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy akár 20-30 perces, de esetenként egyórás késésekre is számítani kell több vasútvonalon. A Budapest-Cegléd-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon egy váltóállító berendezés hibája miatt nő a vonatok menetideje. Hasonló műszaki probléma miatt késnek a vonatok a Budapest-Esztergom és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon is. Jákó-Nagybajom és Beleg között, Kutas megállónál elromlott a Gyékényesről Kaposvárra tartó személyvonat mozdonya, ezért feltorlódtak a szerelvények a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon. Ott egyórás késéssel kell számolni. Az időjárás miatt késnek a vonatok a Szombathely-Csorna-Győr vonalon.

A Magyar Közút közleményében azt írja az Útinform szolgálatuk reggel 7 órai összesítése alapján:

"Vas megyében már csak 10 mellékúton van érvényben teljes útzár: Gyóró és Csepreg, Karakó és Jánosháza, Kemenesmihályfa és Tokorcs, Vönöck és Kemenessömjén, Mersevát és Kemenesszentmárton, Rum és Rábatöttös, Meggyeskovácsi és Csempeszkopács, Boba és Nemeskocs, Jánosháza és Kissomlyó között, valamint a bucsui bekötőúton. Győr-Moson-Sopron megyében 8 szakaszon találkozhatnak egyelőre az autósok teljes pályás korlátozással: az Iván-Újkér-Szakony, a Kapuvár-Öntésmajor és a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkersztúr között, valamint Gyóró közelében. Zala megyében 5 mellékúton van érvényben korlátozás: a Gelse-Pölöskefő, a Gelse-Zalaszentbalázs és a Kisgörbő-Zalaszentgrót összekötő úton, valamint a kehidakustányi és sármelléki bekötőúton.

Elzárt település továbbra sincs az országban. A nehézgépjárművek számára a havazás és a hófúvás miatt nincs érvényben egyik megyében vagy határátkelőnél sem korlátozás. A gyorsforgalmi utak burkolata vizes vagy sónedves, az M1-es autópályán Komárom és az M7-es autópályán Eszteregnye térségében előfordulhatnak latyakos szakaszok. A fő- és mellékutakon a Dunától nyugatra az intenzív havazás és hófúvások nyomán többnyire téliesebb útviszonyok a jellemzőek, a Dunától keletre inkább sónedves főutakkal találkozhatnak a közlekedők."