Nincs 30 évesnél fiatalabb befutója a Fidesznek az országos listán

HUSZ1943
2018.03.13. 05:15
A Fidesz a fiatalítás ellenére öregszik, a nők száma is csökkent a képviselőjelöltek között, annak ellenére, hogy több új női jelölt is megjelent. Ábrázoltuk hogyan változott a párt országos listájának várható befutó helyeinek összetétele a 2014-es országos listához képest.

A fiatalítás ellenére öregszik a Fidesz

A  Fidesz-KDNP országos listájának első 75 helyezettjét vettük figyelembe, ők azok, akik bekerülhetnek a parlamentbe. Az előzetes elemzések szerint 70 körül lehet majd a határ, többen egyéni jelöltek, ha ők egyéniben nyernek, ők onnan jutnak be a parlamentben és ugrik egyet a lista. 

Az ábrákon jól látszik, hogy a mostani országos listán megjelenő újoncok csak lassítani tudják a párt öregedését, a fiatalításhoz nincsenek elegen.

A listán csupán egy 30 év alatti képviselőnek jutott hely, a 27 éves Nacsa Lőrincnek (71.), aki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, viszont helyezése alapján nem biztos, hogy bejut a parlamentbe. 

Tizenegy 40 év alatti képviselő szerepel az első 75 helyen, aminek közel a fele az új belépők közül kerül ki. A Fidelitasból csupán a 34 éves elnök, Böröcz László lép be, aki biztos befutó, mivel a lista 16. helyén szerepel. A Fidesz ifjúsági szervezetének az egyik célja elvileg az utánpótlás-nevelés lenne,  az elnök viszont egyedül nem fog generációváltást végbevinni a pártban.

Új név a listán a 36 év körüli Héjj Dávid (65.), miniszteri biztos is, (aki havi 1,25 milliós fizetést kap a poszt betöltéséért, viszont  a miniszterelnökség nem volt hajlandó elárulni a korát). Héjj Dávid Lázár bizalmi embere, neki van miért izgulnia, mivel négy éve a 65. helyről még éppen be lehetett jutni a parlamentbe.

Az új belépők között van Kocsis Máté is (36 éves, 31. ), Józsefváros polgármestere, aki korábban volt már országgyűlési képviselő.  Kocsis a pletykák szerint választások után leköszönő Pintér Sándor belügyminisztert válthatja

Kevés fiatal választót tud elérni az öregedő párt

A párt már 2015-ben is a párt fiatalításának a fontosságáról beszélt, féltek, hogy ilyen tempóban előbb-utóbb nyugdíjas klubbá válnak, csakúgy, mint az MSZP. A Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet 2018-as felmérése szerint a Fidesznél alacsony a fiatal szavazók száma, a 18-29 évesek között mindösszesen 13 százalék. 

Továbbra sem "nőbarát" a Fidesz lista

A listán elért helyezés jól mutatja a pártban uralkodó erőviszonyokat. Orbán Viktor szerint  a parlamenti napi munkája során a legtöbbet a gyár étkezőjében dolgozó szakácsnőknek köszönheti, ezek után nem meglepő, hogy a befutó helyeken továbbra is a férfi képviselők vannak túlsúlyban.

Az ábrán jól látszik, hogy a 2014-es helyzethez képest, csökkent a nők aránya a Fidesz-KDNP országos választási listáján.

2018-ban csakúgy, mint 2014-ben az első tíz közé csupán egy nő került be. A lista elején az újonnan megjelenő Novák Katalin, a tavaly kinevezett Fidesz alelnök ütötte ki a negyedik helyről Mátrai Mártát, az Országgyűlés háznagyát, aki idén a 18. helyre szorult vissza. A Fidesz továbbra sem fog tehát ahhoz hozzátenni, hogy előmozduljon a nők aránya a parlamentben, - egyébként Európában Magyarországon a legalacsonyabb a nők száma a döntéshozó szervben, mindösszesen 10,1%.

Fiatal nőként nehéz bekerülni a parlamentbe, a 40 év alattiak között csupán egy képviselőnő található.

A Fidesz országos listájának legfiatalabb női jelöltje a 37 éves Juhász Hajnalka, miközben a legfiatalabb férfi, Nacsa Lőrinc nála tíz évvel fiatalabb. Juhász Hajnalka (39.), az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség miskolci elnöke, és országos alelnöke,- a politikából visszalépett Hoffman Rózsa helyére léphetett, így a KDNP továbbra is elmondhatja magáról, hogy -igaz csak egy személlyel, de - képviselteti a nőket. 

Nem volt még képviselő ezelőtt a 43 éves, sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde (49.) sem.

Igaz, az újoncok között, magasabb (30 százalék) a nők aránya, mint az országos listán, - összességében viszont mégis csökkent a számuk.

A 2014-es listáról egy jelölt visszavonult, hárman pedig kevésbé előkelő helyre szorultak vissza, azaz szinte biztos, hogy ők nem jutnak be a parlamentbe, - a mi 75-ös listánkra sem fértek fel. 

A teljes lista itt olvasható.