Leváltották az izraeli bábukat is kivégző érpataki polgármestert

2018.03.25. 20:37
72-28-ra kapott ki Érpatak polgármestere, az érpataki rendpárti modellről ismertté vált Orosz Mihály Zoltán a vasárnapi időközi választáson. Egy korszak véget ér Érpatakon.

Nagy Imre Attiláné nyert az érpataki időközi polgármester-választáson – közölte Kardos Csaba érpataki jegyző. Nagyné a 955 érvényesen leadott szavazatból 689 szavazatot szerzett meg (ez 72 százalék), kihívója, az Érpatakot eddig vezető független Orosz Mihály Zoltán pedig 266 voksot kapott. 

Ez azt jelenti, hogy a botrányaival az országos médiába rendszeresen bekerülő, az érpataki modellről ismertté vált Orosz Mihály Zoltán korszaka lezárult a faluban. Ráadásul 72-28 százalékos arányban szavazták le az érpatakiak.

Orosz Mihály Zoltán 2014-ben 39 százalékkal nyert, azonban a négy ellenfele között megoszlottak a szavazatok. Most viszont a polgármesteri tisztségért végül egy független jelölt indult a polgármester ellen. A hat képviselői helyre pedig tizenhatan jelentkeztek be, egyikük a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség színeiben, tizenöten pedig függetlenként.

Az 1673 lakosú faluban mintegy 1300-an voltak jogosultak szavazni. Vagyis a részvétel is kimondottan magasnak mondható.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon azért kell időközi választást tartani, mert a képviselő-testület tavaly decemberben feloszlatta magát. Az Abcúg riportjában olvashat a szembenállás okairól és a választás előtti hangulatról.

A képviselő-testület decemberben oszlatta fel magát, Orosz szerint a Fidesz-közeli képviselők nem akartak vele dolgozni, a képviselők szerint viszont a polgármester több millió forint közpénzzel nem tudott elszámolni.

Érpatak elesett, de tudomásul veszi

Orosz Mihály Zoltán a Facebookon reagált. „ÉRPATAK ELESETT!!! Egy világító tornyot ma ledöntöttek. Bízunk benne, hogy aki ennek a ledöntésében közreműködött az az építésben is így fog serénykedni!” – írta, és egy videót is csatolt hozzá. Ezen azt mondja, hogy a „régi erők és a politikai maffia” visszataszítja a települést a szakadékba. Ő pedig ezt most tudomásul veszi, és Isten akarataként elfogadjuk.

Az érpataki modell atyja

Orosz Mihály Zoltán többször is bekerült az országos médiába. Az ő nevéhez fűződik az úgynevezett érpataki modell, amelyet a szélsőséges rendpártiság és a szegényebb rétegek megfélemlítése és megregulázása jellemzett. Orosz Mihály szavai szerint a

  • kulcsfogalom a rend. Zéró tolerancia, szigorú büntetések.
  • Akár apróbb vétségért is elzárás.
  • A segélyek kifizetését feltételekhez kötik. Előírják, hogy nem lehet gazos a kert, rendetlen az udvar.
  • Aki nem fizeti a közüzemi díjakat, azt megfosztják a segélytől és akár az adott szolgáltatástól is.

Az érpataki modell megvalósítását és magát Orosz Mihály Zoltánt is sokáig támogatta a Jobbik. Jött azonban a párt balos fordulata, így elfordultak tőle, néhány hete pedig épp egy jobbikos parlamenti képviselő, Egyed Zsolt jelentette fel Oroszt állatkínzás vádjával, amiért kutyákat gyűjtött be a településen.

Az Abcúg riportja szerint egyre több helyi érezte kínosnak, hogy a polgármester provokatív és exhibicionista viselkedésével negatív hírverést szerez a falunak. Egy megkérdezett például ezt mondta:

Akárhol, ha kérdezik, válaszolom, hogy érpataki vagyok, már legyintve mondják: Ja, a darutollas?”

Izraeli bábukat is kivégzett

Nagy nemzetközi visszhangot is kiváltó lépése volt, amikor Orosz 2014-ben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Simon Peresz izraeli elnök fényképével kidekorált bábuit végezte ki nyilvánosanaz önkormányzat épülete előtt. Az érpataki polgármester a rendezvényen megtaposott egy Izrael állam zászlaját utánzó, de szabadkőműves jelképeket tartalmazó papírlapot is.

Ezért vádat emeltek ellene folytatólagosan elkövetett közösség elleni uszítás bűntette miatt. A történtek miatt a magyar külügyi tárca is felháborodását fejezte ki, a Legfőbb Ügyészséghez az izraeli nagykövetség fordult. A nyomozás ennek nyomán indult el.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.