Brutális bűnözőket ítéltek el Szegeden

2018.03.29. 14:38 Módosítva: 2018.03.29. 14:41

Sz. Z. 2014. április 1-jén, este fél 9-kor indult pénzt váltani Kecskeméten, egy pénzváltóba. Ott "nagyobb összegű eurót vásárolt", mert másnap Németországba utazott volna. Az Audijával leparkolt a bank előtt, majd gyalog ment a pénzváltóba, ahol összesen 6 324 250 forint értékben váltott valutát, amiért 20 500 eurót kapott. 

Mindeközben három bűnöző férfi (D. Cs., F. M., R. J.) Kecskemét belvárosában autózott, és meglátták Sz.-t, aki a pénzzel a kocsijához indult, majd beszállt. A Szegedi Ítélőtábla közleménye szerint a férfiak ekkor követni kezdték. Sz. a pénzváltás után a kapott eurót a vállra akasztható táskájába tette (amiben még több értékes dolog, így egy laptop és egy mobiltelefon is volt), amit a kocsija hátsó ülésére rakott, majd elindult kecskeméti üzletébe.

A sértett a bolthoz érve leállt, a táskát bennhagyta a kocsiban, mert az a sötétített üvegen keresztül nem volt látható. A vádlottak a közelben leparkoltak, és amikor a sértett bement az üzletbe, ahol csak néhány percet akart eltölteni, az I. és a II. rendű vádlott a sértett autójához lépett. A II. rendű vádlott kiszúrta a sértett kocsijának jobb hátsó kerekét, míg az I. rendű vádlott a könyökével betörte a jobb oldali hátsó ablakot, és kivette az ülésről a táskát. Az üzletből távozni készülő sértett észrevette mi történt, és utánuk rohant. Amikor a két vádlott beugrott a III. rendű vádlott kocsijába, Sz. is odaért, belekapaszkodott a kocsiba, majd a közben elindított autó mintegy 30-40 méteren keresztül húzta őt a földön.

A sértett még az autóba kapaszkodott, amikor

a III. rendű vádlott a kocsit egy, az utca bal oldalán parkoló autó felé kormányozta. A sértett attól félve, hogy nekiütközik a kocsinak, elengedte a vádlottak autóját, és arccal a földre zuhant, a vádlottak pedig elhajtottak. A férfinek eltört az orra.

A rablók Kunszentmiklósra mentek a III. rendű vádlott rokonainak házába. Közben a pénzt szétosztották egymás között egyenlő részben, a táskát pedig kidobták egy lajosmizsei tanya közelében. Az ellopott pénzből 24 ezer forint térült meg lefoglalással, míg a III. rendű vádlott 1.000 eurót ügyvédi letétbe helyezett a kár megtérítése érdekében. kár megtérítése érdekében.

A Szegedi Ítélőtábla a két rablót 11-11 éves fegyházbüntetésre ítélte, az autót vezető férfi 7 évet kapott. Ez a kecskeméti bíróság tavalyi, első fokú ítéletéhez képest jelentős súlyosbítás, a bírósági közlemény meg is indokolta, hogy miért: a D. Cs. és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék által kiszabott büntetéseit a szegedi bíróság "eltúlzottan enyhének" találta, "tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára, a vádlottak társadalomra veszélyességére", ugyanis a cselekmény 5-25 év szabadságvesztéssel sújtható. A kecskeméti bíróság 9-9 évet adott az I. és II. rendű vádlottnak.

Az ítélet jogerős.