Minden szupi-szuper!

2018.04.04. 06:49

Az MTI lapszemléjének összefoglalója következik, amelyből kiderül, hogy minden jó irányba megy.

Magyar Idők: Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma Miskolcon

Feleannyi kiemelten kezelt bűncselekményt követnek el manapság Miskolcon, mint 2012-ben, a közterületen elkövetett bűntettek száma pedig 56 százalékkal mérséklődött az utóbbi nyolc évben - mondta a Magyar Időknek Hubay György, a miskolci közgyűlés rendészeti bizottságának elnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es számú egyéni választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje a lap szerdai cikke szerint. Hozzátette: a rablások száma 30 százalékkal, a lopásoké 45 százalékkal csökkent. Kriza Ákos polgármester a lapnak arról beszélt, hogy a közbiztonság javulása nagyrészt a 2013-ban megalapított miskolci önkormányzati rendészetnek köszönhető. 

A rendteremtéssel szorosan összefügg a miskolci telepfelszámolási program, amelyet a város lakóival egyetértésben indítottak el 2014-ben. A polgármester azt mondta, hogy az úgynevezett számozott utcák 270 lakásából 106-ot számoltak fel eddig. Hozzátette, hogy a nyomortelepek eltüntetésével megszűnnek a szeméthegyek, tovább csökken a bűnözés, és értékesebbé válnak a környékbeli ingatlanok.

Világgazdaság: Jelentősen emelkedtek a bérek a hiányszakmákban

A hiányszakmákban átlagosan 30 százalékkal nőttek a bérek az elmúlt évben - idézte a Világgazdaság szerdán a Profession.hu állásportál legfrissebb, saját adatbázison alapuló felmérését. A felmérés szerint általában is a bérek emelkedése a jellemző, de van olyan terület, ahol munkaerő-túlkínálat mutatkozik, és a bérek csökkenő tendenciát mutatnak.  A Profession.hu adatai szerint 2015 és 2017 között megduplázódott a fizikai és betanított munkára vonatkozó álláshirdetések száma, továbbá banki és biztosítási brókeri pozíciókra is 40 százalékkal több állásra kerestek képzett munkatársat. A cégvezetői és menedzsment feladatok ellátásra 56 százalékkal nőtt a feladott hirdetések száma, és főleg az IT-szektorban számos olyan hiányszakma van, amelyre folyamatos a kereslet.

Magyar Hírlap: Már 17 milliárd forint megtakarítást hozott a családoknak a Könnyű közmű program

Március 31-ig előzetes becslések szerint "a Könnyű közmű program 17 milliárd forintot csatornázott át a szolgáltatók extraprofitjából a kis- és középvállalkozásokhoz, valamint az emberekhez" - jelentette ki a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

"Ezen belül 9 hónap alatt csak a vízszektorban félmilliárd, a villamos energia területén 2 milliárd, a gázszektorban pedig ennél is több, 14,5 milliárd forintos megtakarítást hoztak az intézkedések" - tette hozzá a szerdán megjelent interjúban. Mint mondta, a visegrádi országok közül Magyarországon kerül legkevesebbe az alapközmű-szolgáltatás. A hónapról hónapra emelkedő megtakarítás bővülő lakossági fogyasztást eredményez, amely pedig fűti a gazdasági növekedést - fejtette ki Bartal Tamás.

Népszava - Ősszel elindulhat az országos vastagbélrákszűrés

Ősszel elindulhat az országos vastagbélrákszűrés - értesült szerdai száma szerint a Népszava, amelynek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: szeptember-október hónapokban már elérhető lesz a gyógyszertárakban az egységdoboz, amelyben benne lesznek a mintavételhez és annak továbbításához szükséges eszközök. Az otthon levett mintát laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak.

A tervek szerint ősztől a regionális szűrőközpontok értesítenék az 50-70 éveseket, hogy vegyék át a vastagbélrákszűréshez szükséges csomagjukat a háziorvosoknál vagy a patikákban. A jövő év végéig 2,4 millió ember kaphat levelet - tette hozzá a lap.