Ha a londoni magyarokon múlik, a Fidesz–KDNP be sem jut a parlamentbe

2018.04.11. 13:23
Egy önkéntes csapat közvélemény-kutatást végzett a választás napján sorban állók között Londonban: több mint ezer embert kérdeztek meg arról, hogy melyik pártra fognak szavazni. Az eredményekből kiderül, hogy a Jobbik, az LMP és a Momentum tarolt, míg a Fidesz csúnyán kikaphatott Londonban.

A 444 vette észre Pokorádi Gábor Facebook-oldalán azt a közvélemény-kutatást, amelynek során egy önkéntesekből álló csapat mérte a londoni magyarok pártpreferenciáját.

A kutatást azért végezték el, mert ki akarták deríteni, hogy mi „a nyugatra kényszerült magyarok pártpreferenciája”; ezek az adatok eddig sosem derültek ki, mert beleolvadtak az otthoni eredményekbe. 

A szélsőjobboldaliból néppártosodó Jobbik az első helyen

Pokorádi Gábor Facebook-posztjából kiderül, hogy Londonban és környékén három párt emelkedik ki. A legnépszerűbb a Jobbik 24,26%-kal, a második és a harmadik helyen az LMP végzett 20,61%-kal, illetve a Momentum 20,52%-kal.

Az MSZP a negyedik helyre került 11,7%-kal. A Fidesz–KDNP-nek viszont drasztikusan csökkent a szavazóbázisa a londoni magyaroknál, a közvélemény-kutatás szerint csupán 7,19%-ot kapott, amivel a 10%-os a parlamenti küszöböt sem érné el . 

Pokorádi azt üzeni: 

Szeretném, ha tudnátok, hogy rajtunk, nyugaton élő magyarokon tényleg nem múlott! De ha csak rajtunk múlott volna, a Fidesznek nemhogy 2/3-a nincsen, hanem, mint pártszövetség a KDNP-vel, kiestek volna a parlamentből!  

– olvasható a Facebook-posztban. 

Szélnek még lehet, hogy van esélye

A 444 szerint a választás végeredményére az LMP-re leadott szavazatoknak lehet hatásuk, mert Szél Bernadett körzetében a még meg nem számolt szavazatok nagy része levélszavazat.

Jelenleg Budakeszin Szél Bernadettnek 786 szavazat a hátránya az első helyen álló fideszes Csenger-Zalán Zsolttal szemben.

Még hitelesíteni kell a felmérést

A közvélemény-kutatás során több mint 1000 embert kérdeztek meg véletlenszerűen, hogy az eredmény statisztikailag szignifikáns legyen. A válaszadók pedig egy anonim 30 másodperces űrlapot töltöttek ki. A kitöltött űrlapok szabályossága utólag is ellenőrizhető, mert egy letéphető ellenőrző szelvényt csatoltak hozzájuk. 

A Pokorádi által közölt adatok még nem a véglesek és nem auditáltak, azaz még hitelesíteni kell őket.