A Városliget Zrt. a ligetvédőkről: rutinszerűen, erőszakosan támadó garázda csoport

2018.04.27. 09:55

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán a faátültető gépek megjelenése ellen tiltakozott néhány ligetvédő a Dózsa György úton lévő építési területnél. A ligetvédők a bejelentett demonstráción megpróbálták megakadályozni, hogy a gépek kihajtsanak a munkaterületről, de szembe találták magukat egy tucat valtonos biztonsági őrrel. A valtonosoknál pedig elgurulhatott a gyógyszer, mert az egyik tüntetőt a kisteherautó platóján álló biztonsági őr konkrétan hátulról fejbe rúgja,  hárman-négyen tepernek le úgy egy embert, hogy közben a nyakát fogják, kezét és lábát kicsavarják, és egy nőt olyan erővel ütnek meg, hogy gyakorlatilag kiütik. A rendőrség garázdaság vétség gyanúja és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

A Városliget Zrt. közleményben reagált a dologra, ebben egyrészt azt írják, hogy valamennyi erőszakos cselekménytől elhatárolódnak és elítélik, kövesse el azt tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó, de a konkrét helyzetet ők úgy látják:

Szerdán a Ligetvédők kevesebb mint egytucat főt számláló, ismert, garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat, a Néprajzi Múzeum építési területének bejáratát lezárva akadályozták a munkálatokat, illetve a mozgó nehézgépjárművekre megpróbáltak felkapaszkodni és megrongálni azokat vascsövekkel, illetve láncokkal

Szerintük az indulatok ezt követően szabadultak el. Majd újra kiemelik, ők elítélnek bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet. Erre alvállalkozóinak is nyomatékosan felhívták a figyelmét.

Ezek után péntek 17:00-ra a Dózsa György út 84. elé demonstrációt hirdettek meg Facebookon. Az esemény leírásában az szerepel: "Tegnap a Valton kopasz verőlegényei megint megmutatták bátorságukat, amikor 30-an körbeálltak és megvertek egy féltucatnyi ligetvédőt, akik békésen tiltakoztak a fák kiásása ellen. Mutassuk meg, hogy nem félünk tőlük és nem engedünk a megfélemlítésnek! Legyünk minél többen a Liget Center előtt, ahol székel a cég, aki felbérelte a Valtont ezzel is kifejezve szolidaritásunkat a Ligetvédőkkel és tiltakozásukkal szemben!"